Ännu ett litet steg mot gemensamt EU-patent

2011-02-15 15:01  

I dag kom EU ännu ett litet steg närmare att införa ett gemensamt EU-patent. Parlamentet har sagt ja till att frågan drivs vidare inom ett så kallat "fördjupat samarbete".

Sverige och nio andra länder gav före jul upp hoppet om att EU skulle kunna enas kring ett gemensamt EU-patent, en fråga som diskuterats i mer än 20 år.
Den stora stötestenen är språkfrågan. Spanien och Italien vägrar gå med på det liggande förslaget som går ut på att ett EU-patent ska kunna lämnas in på engelska, tyska eller franska.
För att komma vidare i frågan föreslog tio av EUs medlemsländer, inklusive Sverige, att frågan drivs vidare inom ett så kallat "fördjupat samarbete".
Det innebär att en begränsad grupp EU-länder kan genomföra en reform även om alla inte är eniga.
Första steget mot ett sådant fördjupat samarbete är att det godkänns av Europaparlamentet, ett godkännande som alltså kom i dag. Nästa steg är ministerrådet behandlar frågan vilket förväntas ske den 10 mars. Alla medlemsstater utom Italien och Spanien har uppgett att de vill gå vidare med samarbetet.
Handelsminister Ewa Björling sa i en tidigare intervju med Ny Teknik att om allt går i lås kan ett EU-patent kan finnas på plats år 2014.

Marie Alpman

Mer om: EU-patent Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer