Andra kromosomkartan klar

2000-05-17 13:00  
Nu är det andra av människans tjugotre par kromosomer avslöjat in på minsta baspar. Den senaste kromo-somkartan presenteras i dag i tidningen "Nature".
 
Den aktuella kromosomen har nummer 21 och är, tillsammans med den nyligen kartlagda 22an, männi-skans minsta. Det betyder att de innehåller drygt trettio miljoner "baspar" (livets egna databitar) vardera. Tillsammans står de två kromosomerna för drygt två procent av människan sammanlagda arvsmassa.
 
Kromosom 21 är märklig på så vis att vissa människor har tre upplagor av den; det normala är annars att människan har två uppsättningar av varje kromosom. Personer med tre 21or har Downs syndrom, en genetisk störning som drabbar ett av sjuhundra barn.
 
I kromosom 21 finns också ett tjugotal anlag för olika sjukdomar, bland annat Alzheimer, leukemi, epilepsi och dövhet. Men där finns även inbyggda skydd mot några former av tumörer, som hjärntumör, bröstcancer och lungcancer. Kartläggningen av kromosom 21 har därför stor betydelse för lösningen på flera av läkarvetenskapens stora gåtor.
 
Den internationellt sammansatta forskargruppen bakom kromosom 21 har funnit knappt trehundra urskiljbara gener, vilket är betydligt färre än förväntat. Fyndet leder till att människans totala mängd gener numer uppskattas till "bara" fyrtio tusen, inte till de hundra tusen som tidigare antagits. Men forskarna reserverar sig med att de två minsta kromosomerna är ovanligt fattiga på gener.
 
Varje gen innehåller en ritning över ett specifikt protein, livets minsta byggstenar. Storleken på generna kan variera från tusen baspar till en halv miljon, beroende på hur komplicerat protein den ska framställa. Gömt i DNA-kedjan finns också recept på hur mycket av varje protein som ska tillverkas, och när.
 
Nu är två kromosomer helt avslöjade, liksom en stor del av de återstående tjugoen. Under det närmaste året kommer kromosomkartorna att droppa in i allt snabbare takt. Och om tre år beräknas hela pusslet, med arvsmassans tre miljarder bitar, vara färdiglagt.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt