Amerikaner skeptiska till vetenskap

2014-04-23 10:30  

I nationen som först satte en människa på månen tror inte vissa på vetenskap. En del amerikaner blundar för vad forskarna har bevisat.

I en ny undersökning av AP-GfK tillfrågades 1012 vuxna amerikaner via onlineintervjuer om olika vetenskapligt relaterade frågor.

På frågan om rökning orsakar cancer var det inte många amerikaner som svarade nekande. Men på frågor om Big Bang, global uppvärmning och evolution så blev svaren något mer osäkra.

Fyra procent svarade att de inte tror att rökning orsaker cancer. Åtta procent var skeptiska till att det finns en genetisk kod inuti våra celler.

Däremot trodde hela 40 procent att jorden inte håller på att bli varmare. Och 51 procent uttryckte stor skepsis mot hela teorin om Big Bang.

Dessa reslutat oroar och upprör många toppforskare i USA, däribland flera Nobelpristagare som gick i god för den vetenskapliga grunden i undersökningens påståenden och kallade dem vetenskapliga fakta.

Nobelprisvinnaren professor Robert Lefkowitz sa till AP i samband med undersökningen: "När man ställer fakta mot tro, så kommer aldrig fakta att vinna. Det är förståeligt att vetenskapen inte har gjort några framsteg eftersom tro inte går att pröva."

Ta del av hela undersökningen här.

Niklas Svahn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer