Amazon utmanar Microsoft – lanserar kvantdatortjänst i molnet

2019-12-04 08:00  
Amazons vd Jeff Bezos. Foto: AP

Den nya tjänsten Braket ger Amazons Web Services kunder tillgång till kvantdator-hårdvara i molnet.

Kvantdatorer har stor potential att revolutionera it. Just nu pågår en kapplöpning där teknikjättar som Google, Microsoft, IBM med flera lägger stora summor på att experimentera med tekniken.

I oktober genomförde forskare knuta till Google den första riktigt avancerade kvantberäkningen. Några veckor senare meddelade Microsoft att bolaget "inom några månader" börjar erbjuda kunder tillgång till både simulerade och riktiga kvantdatorer via en molntjänst. Den nya Microsoft-tjänsten kommer att drivas i samarbete med företagen Ionq, Honeywell och QCI.

Läs mer: Så programmerar man en kvantdator

Amazon: Framtiden för kvantdatorer finns i molnet

Nu ger sig även Amazon in i kvant-kampen. I går måndag lanserades den nya tjänsten Amazon Braket, som ger Amazon Web Services-användare tillgång till kvantdator-hårdvara via molnet. Tanken med den nya plattformen är att låta forskare och andra företagskunder utforska och utvärdera den nya tekniken, utan att göra stora investeringar.

- Vi tror att molnet kommer att vara det mest naturliga sättet för kunder att få tillgång till kvantdator-hårdvara. Med Amazon Braket vill vi göra det möjligt för kunder att bekanta sig med kvantdatorer för att ta reda på hur den nya tekniken kan vara till nytta, skriver Amazon i ett pressmeddelande.

Läs mer: Europa får en kvantdator på 100 qubits och Chalmers bygger kretsarna

Den nya plattformen Amazons Braket är baserad på hårdvara från uppstartsbolagen D-Wave Systems, IonQ och Rigetti Computing.

Så funkar en kvantdator

En vanlig dator - som dels består av en logisk enhet, dels ett minne - representerar information i form av strängar av de binära talen 1 och 0. I en kvantdator, däremot, utnyttjas i stället kvantbitar där varje kvantbit är en kvantpartikel med två möjliga kvanttillstånd, så att 1 och 0 kan representeras av dessa tillstånd.

Den stora skillnaden mellan dessa båda är att varje kvantbit också kan befinna sig i en godtycklig (koherent) överlagring av dessa båda tillstånd och på så sätt bära mer information än enbart 1 och 0. Dessutom kan kvantbitarna vara hoptvinnade, vilket medger mycket speciella mjöligheter för en kvantdator att utföra beräkningar, jämfört med en vanlig dator. En kvantdator kan likväl inte utföra andra beräkningar än en vanlig dator, bara på ett annat sätt, och då framför allt snabbare.

 

Källa: TT

Kalle Wiklund

Mer om: Kvantdator Amazon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer