Älskling jag krymte tv-antennen

2010-08-30 14:12  
Konstruerad av fem nanometersmå guldstavar med successivt minskande längd liknar den dagens vanligaste typ av tv-antenn, den kallade YagiUdaantennen. Foto: Institut de Ciencies Fotoniques

En nanometerliten variant av en tv-antenn. Det har forskare i Spanien lyckats ta fram. Antennen kan komma väl till pass för att styra fotoner i kvantdatorer och kryptokretsar.

Att styrka enstaka fotoner är en utmaning för alla som arbetar med kvantdatorer och kvantkryptering. Nu presenterar spanska forskare en lösning på problemet. Niek van Hulst och hans kollegor vid Institut de Ciencies Fotoniques i Barcelona har utvecklat en nanometerstor antenn som kan ta emot och överföra fotoner i en bestämd riktning.

Konstruerad av fem nanometersmå guldstavar med successivt minskande längd liknar den dagens vanligaste typ av tv-antenn, den kallade YagiUdaantennen. Det är också från den antenntypen som forskarna har hämtat sin inspiration.

För att skapa de små guldstavarna användes elektronstrålelitografi.  Ljuset genereras i sin tur av kvantprickar, som kopplas till den näst längsta guldstaven. Det infraröda ljuset som skickas ut av kvantprickarna styrs av antennen i en enda riktning.

- Det här är den bästa optiska antenn jag någonsin har sett, säger Markus Lippitz, vid tyska Max Plackinstitutet till amerikanska Technology Review.

Den nanometerstora antennen presenteras nyligen i den vetenskapliga tidskriften Science.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer