Alphabet har skickat 700 TB data över Kongofloden – med laser

2021-09-17 11:06  
Projekt Taara syftar till att tillhandahålla snabbt internet till samhällen som inte har tillgång till detta i dag med hjälp av laser. Foto: X

Alphabet-bolaget X har inom ramen för Project Taara lyckats skicka data cirka 5 kilometer med hjälp av laser. På 20 dagar skickade projektet 700 TB data över Kongofloden.

Forskningsinstitutet X, som tidigare kallades Google X, är ett självständigt bolag inom Alphabet-sfären. För drygt ett år sedan startade företaget projektet Taara, med syfte att tillhandahålla snabbt internet till samhällen som inte har tillgång till detta i dag, av geografiska eller ekonomiska skäl. 

Tanken är att använda sig av laser för att kunna skicka data snabbt och över stora avstånd, mellan en sändare och en mottagare.

Nu har X meddelat att man i försök har lyckats skicka 700 TB data över Kongofloden under 20 dagar. Det motsvarar lika mycket data som att visa en match från fotbolls-VM i HD 270 000 gånger, skriver bolaget själva i ett blogginlägg.

Project Taaras laser

Datan har de skickat mellan Brazzaville i Republiken Kongo och Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo. Avståndet mellan städerna är nästan 5 kilometer, och länderna skiljs åt av Kongofloden.

Läs mer: KTH-professorn: ”Jag är rätt pessimistisk för framtiden inom cybersäkerhet”

Enligt X ska den data som beamas med hjälp av Project Taaras laser kunna skickas med hastigheter på upp till 20 Gbps. Men vädret kan påverka hastigheten.

Project Taara utgår från teknik som utvecklats inom ramen för det nu nedlagda projektet Loon. Syftet med det senare var att ge världens befolkning tillgång till internet med hjälp av ballonger i stratosfären. Även här utgick man från laser för överföring av data.

Ania Obminska

Mer om: Google Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer