Alnarp gör smörjolja av senap och kål

2008-11-05 14:39  

Med hjälp av genteknik ska forskarna på SverigesLantbruksuniversitet i Alnarp få de båda oljeväxterna oljekål och etiopisk senap att tillverka ett vax som kan användas som smörjolja i industrin. Det är samma sorts vax som tornugglan smörjer sina fjädrar med.

Att tillverka smörjmedel är energikrävande och kräver i dag olja som utgångsmaterial. Forskare i Lund vill istället använda genförändrade växter som kemiska fabriker.

Många växter tillverkar olja naturligt. Problemet är att växtoljorna inte klarar tillräckligt höga tryck och temperaturer för att kunna ersätta råolja i den kemiska industrin.

Nu ska ett nytt forskningsprogram med bas vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp i Skåne utveckla genmodifierade grödor som tillverkar oljor som kan användas bland annat som smörjmedel i industrin.

- Målet är att skapa en hel rad olika vaxestrar för olika ändamål och med olika egenskaper, säger Sten Stymne, professor i växtförädling vid SLU och ledare för det vetenskapliga arbetet inom projektet.

Totalt deltar 23 parter från elva länder. Programmet har en budget på omkring 100 miljoner kronor varav 55 miljoner kommer från EU. Ett av de företag som deltar är det svenska smörjfettstillverkaren Axel Christiernsson.

Med hjälp av genteknik ska forskarna få de båda oljeväxterna oljekål och etiopisk senap att tillverka vaxestrar som kan användas som smörjolja. Det kräver dock att de först tillförs nya enzymer som omvandlar de triglycerider, som växten tillverkar naturligt, till vaxesterolja.

Två av dessa enzymer hämtas från ökenväxten jojoba.

- Vi kan också lära oss mycket av tornugglan som gör den här typen av vaxestrar för att smörja sina fjädrar. Man kan dock inte kopiera det rakt av eftersom växter gör fettsyror på ett helt annat sätt än djur, säger Sten Stymne.

Forskarna kommer också att undersöka många andra organismer i sin jakt på de rätta generna.

- Vi måste bygga upp en biosyntesväg som inte finns i naturen och får plocka delar från många håll, ungefär som ett meccano, säger Sten Stymne.

Han räknar med att de första försöksodlingarna ska startas i Alnarp om två år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer