Algoritmen från Lund <br></br>går nu ned på djupet

2008-03-11 11:09  

Utvecklingsbolaget Lyyn i Lund har fått sin hittills viktigaste order. Det är amerikanska Seabotix som bygger in Lyyns bildbehandling i sina fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Lyyn har utvecklat en patenterad teknik som i realtid rensar bort dimma, rök, dis och annat som skymmer sikten i bilder och video.

Hittills har Lyyn sålt sina system som fristående produkter, men nu ska amerikanska Seabotix integrera tekniken i sina fjärrstyrda undervattensfarkoster (Rov – Remote operated vehicle).

- Det är vårt viktigaste avtal hittills, det är grymt viktigt. Seabotix är ett ledande företag i det här segmentet och vi får en kvalitetsstämpel som kan öppna för massor av nya affärer, säger Andreas Ekengren, som är vd på Lyyn.

Seabotix farkoster används för att inspektera föremål under vattenytan, exempelvis hamnar, fartygsskrov eller oljeplattformar. Det är tuffa förhållanden med dålig sikt, där Lyyns bildbehandling kan förbättra såväl kontraster som färger.

Lundabolagets algoritmer utvecklades ursprungligen för att diagnostisera ögonsjukdomar genom att göra foton av näthinnan mer lättolkade.

Förenklat beskrivet framhävs önskade komponenter i bilden, medan oönskade komponenter försvagas.

Företaget är numera inriktat på olika undervattenstillämpningar, och fick i fjol 7 miljoner kronor i finansiering från Östersjöstiftelsen.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer