Äldsta landorganismen funnen på Gotland

2016-03-02 13:52  
Fossilet Tortotubus protuberans. Foto: Linnean Society

Ett antal små fossil från Gotland har visat sig vara lämningarna efter den äldsta kända landlevande organismen på jorden, enligt en ny studie. Organismen, en typ av svamp, levde för över 400 miljoner år sedan.

Arten, döpt till Tortotubus protuberans, såg inte mycket ut för världen – lämningarna består av tunna trådar, så kallat svampmycel, osynligt för blotta ögat. Men den var avgörande för livets erövring av torra land.

– Den omvandlade hela biosfären på jorden, säger Martin Smith, paleontolog vid universiteten i Durham och Cambridge i Storbritannien och ledare av studien som publiceras i Botanical Journal of the Linnean Society.

Han påpekar att livet uppstod i havet och under miljontals år var bundet till den miljön. Kontinenterna var då helt livlösa. Det fanns inte heller några förutsättningar för växter och djur att etablera sig ovanför havsytan eftersom det inte fanns några tillgängliga näringsämnen på land.

Svampar som Tortotubus förändrade allt detta genom att lagra och transportera näringsämnen och bygga upp ett näringsrikt jordlager på planeten.

– De startade förruttnelsen på jorden. De drog igång cirkulationen av näringsämnen och berikade jordlagren med kväve och syre. De öppnade vägen för växterna att erövra land, säger Martin Smith.

Fossilen hittades för över 30 år sedan, men då förstod ingen riktigt vad de var för någonting. Från början trodde man att de representerade delar av flera olika organismer.

Det är först i och med den nya studien som det blivit klarlagt att alla tillhör en och samma art, Tortotubus protuberans, och att lämningarna helt enkelt är mycel, det vill säga de trådlika underjordiska delarna av en svamp.

De gotländska fossilen som hittats i Burgsvik är cirka 425 miljoner år gamla, från silurperioden. Det innebär att de är bland de äldsta fynden av arten. Något äldre fynd, cirka 440 miljoner år gamla, har gjorts i Nordafrika och Martin Smith har också granskat yngre exemplar från Skottland och USA.

– Den existerade i 60 miljoner år. Den var med andra ord extremt långlivad, säger han.

  

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Fossil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer