Innovation

Albert Einsteins originaldokument gratis på nätet

Nu går det att söka bland de anteckningar av Albert Einstein som ledde fram till den allmänna relativitetsteorin. Foto: einsteinpapers.press.princeton.edu/

Närmare 3 000 originaldokument skrivna av Einstein är nu gratis tillgängliga via nätet. Bland dokumenten finns anteckningarna som ledde fram till den allmänna relativitetsteorin.

Publicerad

När Albert Einstein dog den 18 april år 1955 testamenterade han sin copyright till amerikanska Princeton University och Hebreiska universitet i Jerusalem. Under åren som gått har materialet sammanställts i bokform. Hittills har 13 volymer med material från Einsteins tidiga ungdom till dess att han var 44 år (1923) givits ut. Nu har innehållet i volymerna digitaliserats och är från och med i fredags gratis tillgängligt online. Totalt handlar det om cirka 3 000 dokument.

På webbplatsen går det bland annat att söka bland de anteckningar som ledde fram till den allmänna relativitetsteorin samt dagböcker, vykort och brev till kolleger, vänner och familj. Många brev och dokument har samlats in från arkiv över hela världen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här