Albert Einsteins originaldokument gratis på nätet

2014-12-09 07:42  
Nu går det att söka bland de anteckningar av Albert Einstein som ledde fram till den allmänna relativitetsteorin. Foto: einsteinpapers.press.princeton.edu/

Närmare 3 000 originaldokument skrivna av Einstein är nu gratis tillgängliga via nätet. Bland dokumenten finns anteckningarna som ledde fram till den allmänna relativitetsteorin.

När Albert Einstein dog den 18 april år 1955 testamenterade han sin copyright till amerikanska Princeton University och Hebreiska universitet i Jerusalem. Under åren som gått har materialet sammanställts i bokform. Hittills har 13 volymer med material från Einsteins tidiga ungdom till dess att han var 44 år (1923) givits ut. Nu har innehållet i volymerna digitaliserats och är från och med i fredags gratis tillgängligt online. Totalt handlar det om cirka 3 000 dokument.

På webbplatsen går det bland annat att söka bland de anteckningar som ledde fram till den allmänna relativitetsteorin samt dagböcker, vykort och brev till kolleger, vänner och familj. Många brev och dokument har samlats in från arkiv över hela världen.

I januari kommer innehållet i databasen att utökas med ytterligare 1 000 dokument från nästa tryckta volym - nummer 14. Enligt tidningen New York Times kommer engelska såväl som tyska versioner av materialet att vara tillgängliga.
Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Einstein

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer