Al Gore och FN:s klimatpanel<br></br>får Nobels fredspris

Norska Nobelkommittén tillkänna gav i dag att USA:s förre vice president, Al Gore får årets Fredspris. Han delar priset med FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC.

Det blev inte helt oväntat Al Gore som fick Nobels Fredspris.

Priset delas med, Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC, är FN:s vetenskapliga klimatpanel. FN-organet har kommit med flera rapporter under våren som beskriver riskerna med människans påverkan på klimatet.

Motiveringen lyder:

" För att skapa och sprida större kunskap om klimatförändringar, skapta av människan, och för att lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar."

Förra året reste Al Gore omkring med sin dokumentär, "En obekväm sanning" som handlar om den globala uppvärmningen.

Enligt norska Nobelkommittén har Al Gore varit den person som mest i världen bidragit till att öka medvetenheten kring den globala uppvärmningen och andra klimatförändringar.

För närvarande är Gore, vd för tv-kanalen Current, styrelseordförande för Generation Investment Management, styrelsemedlem i Apple och inofficiell rådgivare åt Google.

Den amerikanska politikern och affärsmannen All Gore var USA:s vice president under Bill Clinton 1993 till 2001.

Själv kandiderade han till presidentposten i USA 2000 men blev då besegrad av George Bush. Det var med ynka 537 röster konstaterade Högsta domstolen efteråt.

Enligt Nobelkommittén vill man genom utnämningarna medverka till ett starkare fokus på de åtgärder som motverka klimatförändringarna.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer