Airbag förebild för ny hjälmteknik

2009-10-23 14:08  

Bättre skydd för hjärnan om du kastas av hästen, cykeln eller faller i pisten. Med 15 nya miljoner i kassan ska det svenska företaget Mips få kraft att slåss för att bli hjälmmarknadens motsvarighet till bilindustrins luftkudde.

En teknik att förhindra hjärnskador om du faller i backen med full kraft. Det är grunden för det svenska teknikföretaget Mips. Tekniken används redan i ridhjälmar och kommer till våren i en cykelhjälm från den svenska hjälmtillverkaren Poc.

Men företaget har högre flygande planer än så. Mips förhandlar med flera

ledande hjälmtillverkare, och hoppas bli en standard för hjälmar i alla sammanhang där man riskerar att slå i huvudet med hög hastighet.

- Vår vision är att Mips-teknologin ska få samma genomslagskraft inom hjälmindustrin som airbagen har fått inom bilindustrin, kommenterar Niklas Steenberg, vd på Mips.

För att få resurser att komma närmare det målet har företaget tagit in 15 miljoner kronor i riskkapital från HealthCap, KTH-Chalmers Capital och Almi Invest Stockholm.

- Ur ett investerarperspektiv är MIPS mycket attraktivt. Det är en kombination av världsledande forskning och en fullständigt skalbar affärsmodell som nått kommersialiseringsfas, säger Jacob Gunterberg, på HealthCap.

Mips står för Multidirectional impact protection system. Bakom tekniken ligger 15 år av forskningssamarbete mellan KTH och Karolinska sjukhuset.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Hjälm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer