Ai bättre än läkare på att hitta livmoderhalscancer

2019-01-11 07:21  
Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer. Foto: Isabell Höjman / TT

Artificiell intelligens var bättre än specialistläkare på att upptäcka livmoderhalscancer i ett förstadum, i en studie som genomförts i USA.

Läkarna bakom studien skapade en algoritm baserad på över 60|000 enkla bilder av livmoderhalsar som samlats in i Costa Rica. Från och med början av 1990-talet följdes 9|400 kvinnor i perioder på upp till 18 år.

När tekniken gjorde automatiserade granskningar av bilderna identifierade den 91 procent av alla fall, enligt studien som publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

När mänskliga experter gick igenom samma material identifierades 69 procent av fallen. I ett traditionellt cellprov utfört i ett laboratorium hittades 71 procent.

Läs mer: Dödligheten i cancer minskar

När det gäller kvinnor i åldrarna 25-49, hos vilka risken att drabbas är som störst, var AI-tekniken ännu mer säker. Där hittade den 97,7 procent av fallen.

Under de kommande åren vill läkarna blanda in patienter världen över i ytterligare tester av tekniken.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer