Ahlshammars baddräkt ska ge fartrekord i OS

2008-03-04 16:00  
Datoranimerad flödesstudie

En dos flödesdynamik, 400 kroppsskanningar och materialkunskap från Nasa. Tillsammans med hydrodynamiker har världens största tillverkare av badkläder , Speedo, skapat dräkten som ska sänka gamla rekord. Och till OS drar Therese Ahlshammar på sig dräkten.

En hundradels sekund hit eller dit spelar normalt ingen roll. Men i många sporter är det skillnaden mellan medaljplats eller inte. Tävlingssimning är en av dem. Presentationen av den nya superbaddräkten LZR Racer Swimsuit från brittiska företaget Speedo tas därför emot med varma händer av simeliten.

Här översätts data som tio procents mindre vattenmotstånd och fyra procent snabbare vändningar direkt till bättre tider. Och med det chansen att få att få sätta nya rekord. Resultaten talar också sitt tydliga språk. En vecka efter att amerikanska simmare börjar använda dräkten har tre världsrekord slagits.

Bakom dräkten ligger ett ingenjörsarbete som heter duga. Herve Movan, världsledande aktoritet på flödesdynamik, och hans kollegor har bland annat utfört kroppsskanningar på 400 elitsimmare. Data har sedan samkörts med program för flödesdynamik. Resultatet blev att dräkten bland annat fått en korsett som tycker ihop simmarens kropp så att den ligger i ett läge i vattnet som ger minst motstånd i vattnet.

Av samma anledning har sömmarna svetsats och blixtlåset har ett extremt lågt vattenmotstånd. Materialet är supertunt, vattenavstötande och dämpar vibrationerna från de hårt arbetande musklerna. Här har forskarna också fått hjälp av med material och flödesdynamik från Nasa.

En av dem som varit med och utvecklat den nya dräkten är den 25-åriga amerikanskan Natalie Coughlin, som bland annat innehar världsrekordet i 100 meter ryggsim.

-Den är helt otrolig, säger hon i ett uttalande på Speedos hemsida.

Dräkten ska också börja användas av det svenska simlandslaget.

-Den införs som en flerstegsraket. De första som får den är de tre som är OS-klara. Therese Ahlshammar är en av dem, säger Thomas Jansson, förbundskapten för det svenska simlandslaget.

Till OS i Peking ska hela landslaget ha den

-Vi ska också slå rekord med den, säger Thomas Jansson.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer