Adidas nya skomodell kan malas ned och ”återfödas”

2019-04-25 12:34  
Foto: Adidas

Futurecraft Loop är en löparsko som har designats för att återvinnas i sin helhet. För ändamålet har Adidas utvecklat nya material och ett nytt sätt att sammanfoga delarna utan lim.

Årligen har Adidas släppt en serie kallad Futurecraft. Det handlar om skor framställda av alternativa material och tillverkningssätt, som bara produceras i en begränsad upplaga. Det hela är lite jippobetonat, men Adidas hävdar att projekten öppnar för nya samarbeten och ger dem möjlighet att experimentera.

Nu har dock företaget tagit konceptet i en ny riktning, med ambitionen att skapa en återvinningsbar sko i en större serie.

Tanken är att skorna när de har använts klart ska lämnas tillbaka till Adidas där delarna används för att göra en ny sko. Hundra procent kan återvinnas på ett eller annat sätt, men i dagsläget blir inte en inlämnad doja till en ny – utan andelen i den ”återfödda” generationen handlar om tio procent.

Företagets utvecklare har länge haft tankar kring en modell som går att återvinna i sin helhet, men problemet har varit att skorna består av tolv material – sammanfogade med kemikalier som inte kan separeras. Nyckeln för att skapa en sko som kan malas ned i sin helhet och sedan återfödas är ett stötabsorberande polymerskum kallat Boost.

Värme och tryck ersätter kemikalier

Materialet kan ge stöd samtidigt som det enkelt omvandlas till ett plastgarn som går att väva till textil eller skosnören. Till detta har företaget utvecklat ett sätt att sammanfoga skons lager med värme och tryck i stället för med kemikalier. Resultatet kan i teorin vara starkare än limmade lager.

– Jag kan inte med 100 procents säkerhet säga att så är fallet, men min gissning är att det förmodligen är en bättre sammanfogning. Det är i grund och botten som att svetsa samman två metallstycken. De blir då till ett enda metallstycke, säger Adidas creative director Paul Gaudio till Fast Company.

Läs mer: Regeringen vill stoppa kemikalier i kläder

Loop har genomgått tester i en skyddad miljö, och skorna har sedan återvunnits. Men utvecklingen har inte varit problemfri. Ett bekymmer visade sig vara att polymeren över tid fick testskorna att krympa markant. Adidas håller fortfarande på med de sista finjusteringarna av textilens garn.

Den första skon är tillverkad utan blekmedel och Adidas vet att det vita kommer gulna med tiden, men ingen kan säga hur det kommer se ut. De olika delarna kan skifta färg vid olika tidpunkter, och risken finns för att detta inte kommer vara estetiskt tilltalande. Kanske är det därför som Adidas tänker skänka bort den första generationen. Det ska även göra det lättare att få tillbaka skorna – men företaget tittar också på möjligheten att upprätta ett slags leasingsystem där skorna abonneras mer som en tjänst.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer