99 miljoner år gammal ödla funnen

2016-03-07 06:19  
Foto: TT

Ett ödlefossil som hittats bevarad i bärnsten i Sydostasien är så gammalt som 99 miljoner år, enligt forskare i Florida.

Det gör det till det äldsta av sitt slag och en "saknad länk" för reptilforskare, rapporterar Reuters.

Ödlan är 75 miljoner år äldre än den tidigare rekordhållaren, enligt forskarna vid Florida Museum of Natural History, som i veckan berättade om fyndet.

Den hittades för decennier sedan i en gruva tillsammans med andra välbevarade fossil, men det var först nyligen som forskarna lyckades analyserad det. De tror att den kameleont-liknande ödlan var så gott som nyfödd när den fastnade i kåda i en tropisk skog i vad som nu är Burma. Den uppges mycket välbevarad, och man kan till och med se dess ögon och färgskiftningar.

Upptäckten kommer att hjälpa forskarna att lära sig mer om det "förlorade ekosystem, den förlorade värld" som den hörde till, men också om dagens reptiler, säger Edward Stanley i forskningsteamet till Reuters.

– Det är lite av den saknade länken, säger Stanley.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL