3D-teknik ska hjälpa militären med underhåll

2018-11-09 08:13  
Kristin Wille von der Lippe och Samuel Margarini. Foto: TT

Vid den stora Natoövningen i Norge testas det senaste inom militärt underhåll - bland annat tillverkning av avancerade reservdelar ute i fält med hjälp av modern 3D-teknik.

Att få fram rätt prylar till rätt plats i rätt tid har varit ett dödligt avgörande problem för arméer genom flera årtusenden.

– I vissa fall tar det hundratals dagar innan reservdelarna når förbanden och ibland tillverkas inte ens delarna längre. Fördelarna med den här tekniken och med de här anläggningarna som vi ser här är att vi i fältförhållanden kan återskapa delar - också delar som tillverkarna inte producerar längre, säger Samuel Margarini, sergeant i den amerikanska marinkåren, till TT vid övningen Trident Juncture 18 i Norge.

Alla erfarna militärer vet, att det enda du vet om framtiden är att du ingenting vet. Oavsett hur väl du har planerat för skarpa lägen så faller personal ifrån och terrängen, vädret och motståndaren trasslar till det - och inte minst går materielen sönder. Därför är förmågan till snabb anpassningsförmåga, uppfinningsrikedom - och alternativ materieltillgång - av direkt dödlig vikt för förbandet.

Ända tillbaka i forntiden har arméer haft egna smeder med sig för att hålla grejerna igång - och tillverka nya. Men för dagens materiel räcker det inte med hammare och städ. Oftast krävs invecklade industriella framställningsprocesser. Om delarna ens tillverkas längre sker det oftast långt borta - vilket ger långa och potentiellt farliga transportvägar, tidsförluster och begränsad militär slagkraft när utrustningen står obrukbar.

Men med datorisering, nya material och hypermodern 3D-teknik är de militära smederna på väg tillbaka ut i fält igen.

I ett hamnområde nära Trondheim står en mindre container. Den innehåller ingen last som är på väg att fraktas iväg av något fartyg _ utan det allra senaste inom militär underhållsteknik.

I slutna avdelningar står datorer och maskiner av olika storlek. Det är en försöksverksamhet med tillverkning baserad på 3D-teknik av allt från delar till handeldvapen till pansarfordon, flygplan och krigsfartyg.

Under den enorma Nato-övningen, med 50000-51000 militärer från drygt 30 länder, testas olika delar av Natos verksamhet, däribland utvecklingen av just underhållet.

Samuel Margarini ger ett lugn och eftertänksamt intryck. I handen håller han en del av en fläkt till en stridvagn. Det tog 16 timmar att tillverka delen i containern, säger han. Det möjliggörs också av nytänkande kring olika material, bland annat nylonblandningar förstärkta med kolfiber, glasfiber, kevlar eller aluminium.

– Vi ser de här delarna vi gör i fält som något som gör att vi får igång utrustningen tills originaldelen kommer fram. När man är i fält behöver man delen just nu, och kan inte vänta, säger Margarini.

Intill honom står Kristin Wille von der Lippe, vice ordförande i det norska företaget Fieldmade. Det har under några år samarbetat med norska försvarsmaktens forskningsinstitut (FFI) för att ta fram den typ av container vi står i. Enligt henne har företaget mer långsiktiga mål med tillverkningen än de som Margarini talar om.

– Vi siktar på både tillfälliga delar och fullt certifierade delar som ska hålla under produktens hela livslängd.

På en direkt fråga om inte tillverkarna av originaldelarna luftar invändningar mot piratkopiering i fält svarar Kristin Wille von der Lippe nej.

– Vårt mål är inte att ta av leverantörernas intäktsbas. Vi framställer inga delar utan tillstånd från tillverkarna, understryker hon.

Inte minst för marinen kan den nya tekniken få stora följder och på sitt sätt revolutionera underhållet. Att få ut reservdelar till havs är särskilt svårt och betydande delar av ett krigsfartyg upptas därför av verkstads- och reservdelsutrymmen _ som med nya underhållslösningar i stället kan användas till fler vapensystem, större utrymmen för besättningen eller att via lägre vikt öka fartygets fart.

Enligt Kristin Wille von der Lippe har Fieldmade tagit fram särskilda lösningar för norska marinens fregatter.

Och enligt henne är företagets lösningar redan ute i fält.

– Vi har olika enheter ute bland de norska väpnade styrkorna.

Mer om: 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer