3d-skrivare för ”levande” mänskliga reservdelar

2016-02-17 09:49  

En ny 3d-skrivarteknik gör det möjligt att skapa ben, muskler och brosk som överlever när de transplanteras in i djur. Förhoppningen är att tekniken i framtiden ska kunna användas för att tillverka reservdelar åt människor. Bakom bedriften ligger amerikanska forskare.

Världen över arbetar forskare med att försöka bygga mänskliga reservdelar med hjälp av 3d-skrivare, eller 3d-bioskrivare som de kallas. Men hittills har resultatet blivit strukturer som antingen är för instabila eller för sköra för att kunna transplanteras in i levande kroppar.

Ett ännu större problem är att delarna inte har kunnat förses med blodkärl. Utan sådana kan en vävnad eller organ inte få den näring och syre som krävs för att den ska överleva i kroppen. Problemet har gjort det omöjligt med strukturer större än 200 mikrometer och det är alldeles för litet för de flesta mänskliga vävnader och organ.

Nu rapporterar forskaren Anthony Atala vid Wake Forest Institute for Regenerative Medicine i North Carolina att de lyckats övervinna problemet genom att använda en egenutvecklad 3d-skrivare för att skriva ut celler tillsammans med en nedbrytbar biopolymer i en struktur med mikrokanaler. Polymeren ger mekanisk stabilitet medan vävnaden mognar i kroppen.

– Vårt resultat indikerar att strukturen med mikrokanaler i kombination med biobläcket ger en miljö som håller celler vid liv samtidigt som ny vävnad växer fram, säger Anthony Atala i ett pressmeddelande.

Genom att använda celler från människa, kanin, råtta och möss har forskarna har hittills tillverkat ben, brosk och skelettmuskler. För att visa hur skräddarsydda delar skulle kunna användas för ansiktsrekonstruktion har forskarna bland annat en skrivit ut en bit av en mänsklig käke liksom ett ytteröra. Skalldelar för råtta har även opererats in med gott resultat. Det gäller även skelettmuskler. Nu pågår långtidsstudier på djur.

I framtiden hoppas man kunna använda kliniskt godkända stamceller från patienter för att skapa de vävnader eller organ som de behöver.

Forskningsresultatet publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.

   

    

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om forskning och innovation!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL