3d-printar hornhinnor med stamceller och gel

2018-06-04 06:00  
Dr Steve Swioklo har tillsammans med Professor Che Connon (till höger) forskat fram ”utskrivbara hornhinnor”. Foto: University of Newcastle

Ett tekniskt framsteg som kan rädda synen för miljontals människor. Nu har forskare lyckats skriva ut hornhinnor – detta med ett revolutionerande ”biobläck”.

Hornhinnan är en vital del av ögat för att vi ska kunna se. Skador och sjukdomar kan ge ärrbildningar som leder till blindhet – och världen över är miljontals personer drabbade.

I dag kan hornhinnor transplanteras (oftast från en avliden person), men efterfrågan överträffar tillgången.

Men i framtiden kan det här vara ett historiskt problem.

Det är forskare vid universitetet i Newcastle som lyckats med bedriften att skriva ut hornhinnor. För att åstadkomma detta har de skapat ett ”biobläck”. Detta bläck består av stamceller från frisk donator blandat med en gel av kollagen, alginat och stamceller. Hornhinnorna skrevs ut med en helt vanlig, förhållandevis billig 3d-bioprinter.

– Världen över har många jagat det ideala biobläcket för att göra den här processen genomförbar. Vår unika gel håller stamcellerna vid liv samtidigt som det ger ett material som är tillräckligt fast för att hålla sin form, men mjukt nog att bli tryckt genom 3d-skrivarens munstycke, säger Che Connon, professor vid universitetet i ett pressmeddelande.

Connon säger att arbetet är en vidareutveckling av en gel som man använt för att hålla liv i stamceller. Något man lyckats göra i veckor om man samtidigt förvarar dem i låg temperatur.

– Nu har vi ett färdigt biobläck innehållandes stamceller som gör att användare kan börja skriva ut vävnad utan att oroa sig över att behöva odla cellerna separat.

Den demonstration som forskarna gjorde visade att det tog mindre än tio minuter att skriva ut en hornhinna. Och efter utskriften började stamcellerna att växa, precis som forskarna hoppats.

Genom att scanna av ögonen på patienter kan man även individualisera utskriften för bästa passform. Utvecklingen är ett stort steg framåt, men tro inte att tekniken kommer att vara redo att användas på verkliga patienter än på ett tag.

– Våra 3d-utskrivana hornhinnor behöver genomgå fortsatta tester och det kommer dröja flera år innan vi befinner oss i en position där vi kan använda dem för transplantationer. Men, vi har visat att det är tekniskt möjligt att skriva ut hornhinnor, vilket potentiellt kan motverka den globala bristen, säger Che Connon.

Kolla in film om tekniken här:

https://youtu.be/7xoRe2OFNnI

Felix Björklund

Mer om: Hornhinna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer