3D bilder avslöjar nytt sätt att packa

2009-10-09 14:16  
Liknar en boll av okokta nudlar

Hur lyckas naturen stoppa in två meter dna i varenda cell i våra kroppar? Svaret kommer nu från amerikanska forskare som avbildat genomet i 3D. Resultatet liknar en boll av okokta nudlar.

Vad sägs om en två meter lång tråd med information i form av tre miljarder baspar som ska stuvas in i en cellkärna som är tre mikrometer i diameter. Det är vad naturen lyckats med i alla celler som vi har i våra kroppar. Hur det går till har forskare världen över länge försökt lista ut.

Vid amerikanska Harvard, Massachusetts Medical School och MIT tycks man nu ha kommit på svaret. Genom en ny teknik har de lyckats få fram en tredimensionell bild av hur vår arvsmassa stuvar ihop sig i cellkärnan. Resultatet liknar en boll av okokta nudlar. Men bilderna ger mer än så; de visar att gener som är aktiva i en viss celltyp ligger löst packade i närheten av varandra medan de inaktiva ligger tätt packade, som på en lagerhylla, i en annan del av nystanet.

- Naturen visar upp en förbluffande elegant lösning för att lagra information i form av en supertät och knutfri struktur, säger Erik Lander, vid MIT och Harvard, i ett uttalande.

Enligt forskarna packas genomet 1000 miljarder gånger tätare än transistorerna i världens mest avancerade datorminnen. Men inte nog med det. Även läsningen av informationen sker på ett fiffigt sätt genom att de gener som ska läsas av vecklar ut sig ur nystanet för att sedan dras in när jobbet är gjort.

För att få fram den tredimensionella strukturen bröt forskarna upp genomet i miljoner av smådelar som märktes upp och analyserades parallellt.

- Vi har gjort ett gigantiskt tredimensionellt pussel som datorn sedan löste, säger Nynke Van Berkum, vid Massachusets Medical School.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: DNA 3D-bilder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer