19 centrum jagar nya Vinnova-miljoner

2016-06-27 13:42  
Här är forskningscentrumen som lämnat in ansökningar till Vinnova. Grafik: Jonas Askergren

Nu är det klart vilka som får chansen att söka pengar för Vinnovas kompetenscentrum. Upp till 80 miljoner kronor per år står på spel.

Statliga innovationsmyndigheten Vinnova har bestämt vilka 15 nya projekt som får vara med och slåss om forskningspengar till centrum för forskningssamarbeten mellan industri och akademi i myndighetens kompetenscentrumprogram.

Totalt handlar det om 13 forskningscentrum som får pengar. Fem är redan utdelade och nu står ytterligare åtta platser på spel.

Om de platserna slåss nu 19 projekt. Fyra som redan sedan tidigare har liknande centrum och 15 nya som Vinnova gett klartecken att skicka in en ansökan.

Läs mer:

Läs mer: Forskningscentren jagar 80 nya miljoner per år

Bland de nya som får chansen så är Kungliga Tekniska högskolan, Chalmers och Luleå tekniska högskola vinnare hittills med tre centrum var på listan. I valet av de 15 projekten har Vinnova tagit ställning till 110 stycken ”skisser” på ansökningar för att avgöra vilka som nu får skicka in en riktig ansökan.

Centrumen byggs upp i samarbete mellan ett universitet eller en högskola och partner från näringslivet eller offentlig sektor. Vinnova skjuter till en tredjedel av finansieringen på maximalt 10 miljoner kronor per år och centrum. Totalt är det alltså upp till 80 miljoner kronor per år som de 19 projekten konkurrerar om.

Läs mer:

Läs mer: Slut på Vinnova-stöd för Mobile Life

Bland de centrum som nu får chansen att söka finns bland annat de som vill driva forskning inom områden som 3d-utskrifter i metall, utveckling av grafen och komplexa programvaruintensiva system.

Viktiga kriterier för vilka som till slut får finansiering är bland annat hur väl forskningen kan komma till användning inom industrin och hur duktiga centrumen är att samarbeta med andra forskare.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Mer om: Vinnova

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer