Innovation

Innovationerna flyttar ofta ut

Wettexduken tillverkas fortfarande i Sverige i hård konkurrens med lågkostnadsländer. Foto: Jörgen Appelgren
Wettexduken tillverkas fortfarande i Sverige i hård konkurrens med lågkostnadsländer. Foto: Jörgen Appelgren
Civilingenjören Curt Lindquist uppfann Wettex-duken.
Civilingenjören Curt Lindquist uppfann Wettex-duken.
Anna Fredriksson
Anna Fredriksson

Wettexduken är en svensk uppfinning som fortfarande tillverkas i Sverige efter 65 år. Men produktionen av många andra anrika innovationer har flyttat till lågkostnadsländer.

Publicerad

Svampduken Wettex har 65 år på nacken och produceras på svensk mark än i dag. Fallet är inte unikt. Anna Fredriksson, teknologie doktor i logistik, har inte specialstuderat var svenska innova­tioner produceras. Men hon kan ge fler exempel på kända uppfinningar som ännu tillverkas i landet.

Ett är det sfäriska kullagret från 1907 som industrialiserades av Svenska Kullag­erfabriken, SKF.

– I dag har företaget produktion över hela världen, men tillverkningen finns även kvar i Sverige. En viktig orsak är att SKF har stora kunder inom den svenska fordonsindustrin och vill ha sin tillverkning nära dem, säger Anna Fredriksson.

En annan gammal kändis är säkerhetsbältet från Autoliv. Tvåpunktsbältet lanserades 1956, trepunktsbältet några år senare.

– Företaget har flyttat ut relativt mycket produktion de senaste åren till lågkostnadsländer, men de har kvar en hel del i Sverige också, säger Anna Fredriksson.

Många storföretag, baserade på kända innovationer, har gått längre när det gäller att flytta ut produktionen. Ett exempel är Electrolux som år 1925 började tillverka kylskåp som bygger på absorptionsteknik, även det en svensk innovation.

– I dag har företaget tyvärr knappt någon tillverkning alls kvar i landet, säger Anna Fredriksson.

Pacemakern brukar också hamna högt på listan över Sveriges mest betydelsefulla uppfinningar. Det var ett stort genombrott när världens första implanterbara pacemaker – stor som en hockeypuck – opererades in i en patient på Karolinska sjukhuset 1958. Pacemakrar tillverkades länge i Sverige, men 2011 beslutade den amerikanska ägaren St Jude Medical att stänga den svenska fabriken och flytta tillverkningen till lågkostnadsländer.

Anna Fredriksson presenterade tidigare i år en studie av svenska tillverkande företag. Den visade att de flesta företagen planerar att fortsätta att flytta produktionen till Östeuropa och Asien. Lockelsen ligger i lägre lönekostnader. Ju större och mer internationella bolag, desto mer produktion vill de flytta.

– Jag förstår de företag som vill komma närmare sina största kunder, om de nu finns i Asien till exempel. Då vinner de på det, säger Anna Fredriksson.

Samtidigt varnar hon för en stor osäkerhet för hur resultatet blir. Om man exempelvis tillverkar produkter för Europamarknaden i Asien så blir ledtiderna längre, lagernivåerna högre och risken för transportskador ökar.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Wettex föddes i köttkvarnen

 • Wettex-duken uppfanns av civilingenjören Curt Lindquist, vd vid i Norrköpingsfabriken som då ägdes av KF.
 • 1949 tog han patent på en cellulosabaserad formsvamp i block som började tillverkas i fabriken.
 • En dag tog Curt Lindquist med sig en formsvamp hem och malde ner den i familjens köttkvarn. Ut kom en grå, platt massa – wettextrasans föregångare var född.
 • Skapelsen döptes av hustrun Margareta Lindquist till Wettex, en förkortning av wet textile.
 • Fabriken som på den tiden hette Celloplast startade tillverkningen. Cellulosaduken hade redan på 1960-talet spridit sig till fler än 50 länder.

 

... och här är andra kända svenska uppfinningar

 • Det sfäriska kullagret
 • Säkerhetsbältet
 • Pacemakern
 • Skiftnyckeln
 • Kylskåp
 • Blixtlåset
 • Aga-fyren
 • Freudenberg