Innovation

Virtuella nyhetsankaret imponerar inte på alla

Foto: Xinhua News
Foto: Xinhua News

Kinas statliga nyhetsbyrå har skapat det virtuella nyhetsankaret. De hävdar att karaktären kan läsa upp text lika naturligt som en verklig person – men det är inte alla som håller med.

Publicerad

Digitalt manipulerade versioner av kända människor, så kallade deepfakes kom nyligen upp på tapeten, och många fascinerades av hur svårt det var att identifiera de fejkade individerna. Nu har Kinas statliga nyhetsbyrå visat upp ett virtuellt nyhetsankare. Jämfört med den engelskspråkiga karaktären har den kinesiska versionen ett annat ansikte med en mer välkammad frisyr, inga glasögon – och har av någon anledning en mindre rörlig blick. Se den engelskspråkiga versionen här.

Den artificiella intelligensen emulerar mun-, ansiktsrörelser och uttryck från verkliga presentatörer på nyhetsredaktionen. Kinesiska sökmotorn Sogou har varit med och utvecklat systemet. Enligt Xinhua News kan karaktären läsa upp text lika naturligt som ett verkligt ankare, men det är inte alla som håller med. Rösten känns smått antik, och det hela förvärras av att den kinesiska ai:n kämpar med grammatiken.

Karaktären börjar med den inte så perfekta öppningsfrasen, Hello, you are watching English newsprogram.

– Presentatören kämpade för att framstå som helt naturlig, men han satt fast någonstans i kusliga dalen – ett begrepp som används för att beskriva människolika robotar och avatarer som ligger på gränser till att kännas orealistiska. Det är ganska jobbigt att titta på det mer än några minuter. Det är väldigt platt, med enformigt tempo, säger Michael Wooldridge vid University of Oxford till BBC.

Han konstaterar att nyhetsankare av tradition ofta blir personer som åtnjuter allmänhetens förtroende – något som knappast kan bli aktuellt här, vilket innebär stolpe ut. Styrkan är dock att den till skillnad från Anna Hedenmo kan rapportera dygnet runt.

Jag kommer jobba otröttligt för att hålla dig informerad, i takt med att informationen skrivs in i mitt system utan avbrott, Jag ser fram emot att ge dig den här helt nya nyhetsupplevelsen, säger det virtuella ankaret.