Innovation

Han håller koll i alla lägen

Vad har Jas Gripen gemensamt med fotbollspublik och kartanvändare? Alla får exakt koll på läget med snabba algoritmer. Leif Haglund är nyckelspelaren som ger Saab-tekniken både civil och militär användning.

Publicerad

Våren 2003 fick Leif Haglund på Saab Bofors Dynamics ett oväntat telefonsamtal. Det var Robert Hernadi, tidigare generalsekreterare på svenska fotbollförbundet, som undrade: Skulle inte Saab kunna hjälpa till att avgöra om det är mål eller offside? Ni har ju målsökande teknik för Gripen-planen?
Leif Haglund nappade direkt.
- Fotboll är kul, både att spela och framför tv:n. Så vi drog igång ett förstärkt examensarbete, säger han.
Vid de första testerna flyttade Leif Haglund och hans kolleger runt målade ninja turtles-figurer på en grön matta på labbgolvet i Norrköping.
I dag analyserar tekniken, som numera utvecklas av bolaget Tracab, i realtid hur spelare, domare och boll rör sig på plan. På så vis får fotbollsfans statistik och rörlig grafik från såväl Allsvenskan som Uefa-matcher. Tekniken ska även användas vid alla matcher under VM i Sydafrika nästa år.
Leif Haglund, som doktorerat i bildbehandling vid Linköpings universitet, började arbeta på Saab 1995. Han har bland annat utvecklat målsökande ir-teknik för missiler i stora europeiska samarbetsprojekt. Samtidigt intresserade han sig tidigt för kopplingen till civila tillämpningar.
Det engagemanget har gjort honom till en av huvudpersonerna bakom ytterligare ett snabbväxande innovationsföretag: C3 Technologies, vars 3d-kartor bland annat används av sökföretaget hitta.se.
I botten ligger samma avancerade bildbehandling och snabba algoritmer som Tracab nyttjar.
Därmed skapas kartor med decimeter-upplösning snabbt, automatiskt och billigt.
- Kartan över Stockholm är tio gånger större än vad någon annan byggt som stadsmiljö i 3d. Och den skapades mycket snabbare än vad någon annan klarar, säger Leif Haglund.
Som affärsutvecklare på Saab Bofors Dynamics hittar han ständigt nya användningsområden för sina algoritmer. Kameraövervakning som varnar när en person går på spåret i tunnelbanan till exempel. I det arbetet drar Saab också nytta av erfarenheter från Tracab.
* Finns det något framgångsrecept för att förvandla innovationer till kommersiella produkter?
- 5 procent handlar om att ha en bra idé. Resten är gott ingenjörsarbete, att hitta finansiering och få produkten att nå marknaden. Fast tekniken är det roligaste, säger Leif Haglund.

Juryns motivering


"Leif Haglund är motorn bakom Saabs satsning inom bildbehandlingsteknik. Den utvecklades ursprungligen för avancerade stridsflygplan och obemannade farkoster. Men med samma algoritm har avknoppningen Tracab full koll på fotbollmatchen och ­nystartade C3 Tech­nologies bygger kartor i tre dimensioner.