Innovation

Satelliter ska bilda enorma reklamskyltar i rymden

Ryska Startrocket hoppas skicka upp reklamskyltar i omloppsbanan. Foto: Startrocket
Ryska Startrocket hoppas skicka upp reklamskyltar i omloppsbanan. Foto: Startrocket
Planen är att skicka upp en mängd kubsatelliter i låg omloppsbana, på cirka 400- till 500 km höjd. Foto: Startrocket
Planen är att skicka upp en mängd kubsatelliter i låg omloppsbana, på cirka 400- till 500 km höjd. Foto: Startrocket

Företagets kubsatelliter ska ha ett 49 km2 stort segel som reflekterar solens ljus. Tillsammans bildar de pixlar i enorma logotyper. Ryska Startrocket vill skicka upp reklamskyltarna i omloppsbana inom två år.

Publicerad

Snart kan tiden vara förbi då du kunde ge dig ut i naturen för att njuta av en stjärnklar himmel utan störande element. För snart kan natthimlen lysas upp av logotyper från kända varumärken. I alla fall om Startrocket får förverkliga sina planer.

Det ryska uppstartsföretaget har utvecklat teknik som säga göra det möjligt att skapa reklamskyltar i rymden. Planen är att skicka upp en mängd kubsatelliter i låg omloppsbana, på cirka 400- till 500 km höjd. Varje satellit släpper ut ett 49 kvadratkilometer stort segel som reflekterar solens ljus. Ett segel ska motsvara en pixel i det skrivna budskapet. Storleken räcker för att texten ska bli läsbar på jorden. Du ser hur det skulle kunna se ut nedan.

Planen är att de lysande logotyperna ska börja kretsa runt jorden till år 2021. Nyheten om att himlen kan komma att förorenas för alla som bor på jorden har mötts av en hel del kritik. Företaget försöker dock lugna massorna med att texten bara kommer vara synlig under sex minuter.

– Om du generellt ställer frågor kring annonsering och underhållning – då kommer hatare att hata. Vi utvecklar ett nytt medium. När tv var nytt så var det heller ingen som älskade annonser, säger Alexy Skorupsky, en medlem i Startrocket-teamet till Techspot.

Det återstår dock en del frågor kring finansieringen innan konceptet kan bli verklighet. Till detta kommer frågan huruvida de lysande seglen kan komma i konflikt med regelverket kring luftfart.

Startrocket är dock inte först med att försöka annektera rymden som spelplats för ljusspektakel. Ett japanskt uppstartsföretag har ambitionen att redan nästa år skjuta upp två mikrosatelliter som på begäran från kunder ska generera ett artificiellt stjärnfall, dock bara över staden Hiroshima.