Innovation

Här är Nasas nya rymddräkt – för Artemis-astronauterna

Exteriört liknar den nya dräkten samma utrustning som astronauten Jessica Meir använder i dag på ISS, men under ytan har mycket uppdaterats. Foto: Nasa
Exteriört liknar den nya dräkten samma utrustning som astronauten Jessica Meir använder i dag på ISS, men under ytan har mycket uppdaterats. Foto: Nasa

Tekniken har utvecklats sedan Apollo 11, och nu har alla framsteg inkorporerats i Nasas nya rymddräkt. Den kommer att göra Artemis-astronauterna rörligare och mer säkra på månen.

Publicerad

USA:s president har begärt att Artemis-programmet ska placera landets astronauter på månen redan år 2024. Nasa arbetar för att leva upp till målet, även om myndighetens chef Jim Bridenstine har erkänt att han själv inte är säker på att man kommer att lyckas.

Nu har Nasa visat upp Artemis-programmets nya rymddräkt, Exploration Extravehicular Mobility Unit, som förkortas xEMU. Exteriört liknar dräkten samma utrustning som den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir använder i dag på den internationella rymdstationen ISS. Men under ytan har mycket hänt. Enligt Nasa kommer de tekniska framstegen att göra det möjligt för astronauterna att utföra mycket mer komplicerade uppdrag.

Dräkten ska kunna hålla astronauten levande i temperaturer från cirka 120 grader i solen till 155 minusgrader i skuggan. De trycksatta delarna omfattar i huvudsak hjälmen samt övre och nedre torson. Utöver att skydda mot strålning ska de även kunna stå emot mikrometeoriter.

Överkroppen har nu fått mer rörlighet i axlarna, vilket gör det möjligt för astronauten att lyfta saker över huvudet, och sträcka armarna över den egna kroppen. Nya lager ger armen full rotation, från axel till handled. De trycksatta delarna för den nedre torson är ledade på ett sätt som ger en ökad rotation och böjlighet i höfterna, samt mer böjlighet i knäna.

Innan Apollo 11 var den stora frågan huruvida landaren och astronauterna skulle sjunka ned i månmaterialet. I dag vet man att stoftet innehåller små glaslika skärvor, och den nya dräkten har därför ett mer dammtåligt ytskikt som förhindrar att partiklarna tränger in i andningssystemet eller andra stödsystem. Den nya hjälmen har fått vässade kommunikationer, med nya röstaktiverade mikrofoner  

Ryggsäcken som innehåller Nasas Portable Life Support System ger inte bara syre och den ström som behövs för att reglera temperaturen. Systemet ventilerar ut fukt, koldioxid och andra giftiga gaser. I och med att tekniken har krympt kan man nu klämma in dubbla system, vilket ger en backup och en trygghet som Apollo-astronauterna fick leva utan.

Dräkten har många utbytbara delar vilket innebär att den kan konfigureras för rymdpromenader i mikrogravitation, såväl som för utflykter på månens eller Mars yta. Man kan enkelt byta ut hjälmens visir vid en skada. En annan nyhet är att man nu kliver in i utrustningen genom en lucka på dräktens baksida.  

Även rymdblöjan har vässats. Den liknar en hopsydd byxa som inkluderar kommersiellt tillgängliga blöjor, med maximal uppsugningsförmåga. Enligt Nasa undviker de flesta astronauter att använda den under sina promenader – men den finns ändå där om behoven skulle pocka på.