Innovation

Skattjakt i djupet efter största nodulfälten

Forskningsfartyget Sonne är på jakt efter de värdefulla nodulerna på Stilla havets botten. Foto: Meyer-varvet
Forskningsfartyget Sonne är på jakt efter de värdefulla nodulerna på Stilla havets botten. Foto: Meyer-varvet
Mangannoduler.
Mangannoduler.

Clarion-Clipperton-zonen i Stilla havet betraktas som den mest mangannodulrika vi känner till. Nu undersöks rikedomarna på 5000 meters djup.

Publicerad

Den mangannodulrika zonen täcker ett område på nio miljoner kvadratkilometer, ungefär lika stort som Europa, och sträcker sig från Hawaii till Mexikos västkust. Tidigare undersökningar visar att här finns 15 kg mangannoduler per kvadratmeter. Sammanlagt rymmer området över 20 miljarder ton mangannoduler.

I förra veckan seglade forskningsfartyget Sonne ut från Panama för att under 52 dagar studera vilka följder det kan få för ekosystemet på de stora djupen om dessa mangannoduler skulle plockas upp i industriell skala.

Med ombord finns ett 40-tal forskare från elva europeiska länder. I utrustningen som följer med finns exempelvis trålar och gripverktyg för att ta upp noduler, liksom robotar utrustade med kameror.

Resan är den första av tre inom ramen för EU-initiativet JPI Oceans. De två övriga expeditionerna görs med fartyget Sonne senare i år.

Förutom i Clarion-Clippertonzonen finns vad man i dag känner till rikliga nodulförekomster även i den s k Perubassängen, som är hälften så stor som Clarion-Clippertonzonen. Här beräknas fyndigheten till 10 kg per kvadratmeter.

Den tredje största förekomsten i Stilla havet är Penrhynbassängen i närheten av Cook-öarna, tusentals kilometer öster om Australien. Ytan är omkring 750000 kvadratkilometer och medelfyndigheterna ligger på 25 kg mangannoduler per kvadratmeter.

Indiska Oceanen bjuder också på nodulförekomster men är inte lika undersökt. Det område som utforskats mitt i oceanen beräknas innehålla 5 kg mangannoduler per kvadratmeter.

Frågan om vem som har rätt att exploatera dessa rikedomar när de ligger på internationellt vatten avgörs av FN-organet ISA (International Seabed Authority) med placering i Jamaica. Man värnar då att rikedomarna ska komma att fördelas rättvist bland världens länder, och inte bara tillfalla världens rika stater.

Gilla Ny Teknik på Facebook