Innovation

Elektrisk stimulans mot ADHD hos barn har fått klartecken

Foto: NeuroSigma
Foto: NeuroSigma

En apparat kopplad till pannan som skickar ut milda stötar är en icke-medicinskt behandling mot ADHD för barn.

Publicerad

För föräldrar som önskar alternativ behandling mot ADHD för sina barn finns en annan möjlighet som nu godkänts av läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) i USA, skriver Gizmodo. Apparaten kallas NeuroSigma och ser ungefär ut som en större miniräknare. Enheten skickar ut signaler i form av nervstimulans genom en sladd som fästs i pannan ovanför ögonbrynen.

Signalerna färdas genom trigeminusnerven och kranialnerven, som vi använder för att bita och svälja. Stimuleringen når sedan delar av hjärnan, främst hjärnbarken som reglerar känslor, beteende och vår förmåga att fokusera.

När NeuroSigma testades under en fyra veckorsperiod deltog 62 barn med måttliga till allvarliga ADHD-symptom. Resultaten visade att de barn som använt nervstimulerande metoden medan de sov fick minskade symptom. Men man ska komma ihåg att stimulering inte är för alla. Enligt en studie som gjordes 2016 har stimulering gett synlig effekt på ungefär 75 procent av barn med ADHD.

Metoden har tidigare godkänts i EU för behandling av ADHD, epilepsi och depression, men den 23 april blev den godkänd av FDA. Dock med lite annorlunda restriktioner i jämförelse med medicinsk behandling.