Innovation

Här hittades det äldsta materialet på vår planet

Del av Murchinson-meteoriten. Foto: Mary Evans Picture
Del av Murchinson-meteoriten. Foto: Mary Evans Picture
Meteoriten slog ned 1969 i Murchinson, Victoria, i södra Australien, några kilometer om staden. Foto: Mattinbgn/Wikimedia
Meteoriten slog ned 1969 i Murchinson, Victoria, i södra Australien, några kilometer om staden. Foto: Mattinbgn/Wikimedia

Fragmenten innehåller korn som formades långt innan vårt solsystems föddes. Det äldsta är över sju miljarder år.

Publicerad

Murchisonmeteoriten slog ned 1969 utanför den småstad i södra Australien som fick namnge fyndet. Fragmenten täckte ett 13 kvadratkilometer stort område och deras samlade vikt låg på över hundra kilo.

Nedslaget i delstaten Victoria tillhör den sällsynta kategorin kolrika meteoriter. Den typen utgör endast fem procent av de upphittade fynden hittills.

Men att fragmenten bar med sig det äldsta materialet på vår planet insåg forskarvärlden först efter 50 år.

Meteoriten är 4,6 miljarder år gammal. Den innehåller korn av kiselkarbid, ett mineral som formades långt innan vårt solsystems födelse. Det materialet utgör dock en extremt liten del av hela meteoriten – några miljondelar.

Att datera kornen har varit omständligt. För att frigöra kiselkarbiden i ett fragment löste forskare vid Chicagos Field Museum of Natural History upp det övriga materialet med kemikalier, främst olika syror.

Därefter studerades isotopkompositionen, som avslöjar vilken typ av stjärna kornen kommer ifrån. I det här fallet matchade isotoperna kol-12 och kol-13 det som astronomer har observerat hos gas- och dammoln som finns omkring stjärnor som Äggnebulosan och Ringnebulosan.

För att fastställa en ålder på materialet mätte teamet hur mycket kosmisk strålning som kornen hade utsatts för under sin resa genom universum. Detta genom att räkna fragment av kolatomer som har slagits sönder av kosmisk strålning.

Metoden ger inte en exakt datering och forsarna fastslår inte en exakt ålder, utan stannar vid att det rör sig om ett stort möjligt tidsspann. Forskarnas slutsats är att varje enskilt korn sannolikt kommer från olika stjärnor.

– Vi har några korn som är en miljard år äldre än solen, vilket gör dem 5,5 miljarder år gamla. Några få korn är två miljarder år äldre än så och vi har ett korn som är tre miljarder år äldre än solen, säger Philipp Heck vid Field Museum of Natural History till australiensiska ABC News.

Han är huvudförfattare till den artikel som publicerades i The Proceedings of the National Academy of Sciences. Heck säger sig vara ganska säker på att Murchisonmeteoriten innehåller ännu äldre mineral som teamet ännu inte har hittat. Kornen av rymddamm är viktiga eftersom de kan avslöja hemligheter om vår egen galax evolution.

Studien har redan motbevisat de modeller som föreslagit att nya stjärnor föds i en regelbunden takt. Heck och hans kollegor anser i stället att det fanns en ”babyboom”-period för cirka sju miljarder år sedan då uppkomsten av stjärnor ökade med omkring 50 procent. Detta skulle förklara avsaknaden av yngre korn i Murchisonmeteoriten.