Innovation

Nya mätningar: Strålningen på månytan hanterbar för astronauterna

Lös månjord och särskilda kammare som är placerade under djupt vatten kan göra framtidens månbaser säkrare för astronauter. Foto: Nasa
Lös månjord och särskilda kammare som är placerade under djupt vatten kan göra framtidens månbaser säkrare för astronauter. Foto: Nasa

Den första detaljerade mätningen av radioaktiviteten på månen visar att strålningen inte utgör någon fara för människor.

Publicerad

Nasa arbetar med utrustningen som ska ta Artemis-astronauterna till månen och hålla dem vid liv där. Redan förra året presenterades deras nya rymddräkt, men trots flera besök på månen har en del grundläggande data kring miljön saknats.

Exempelvis mättes radioaktiviteten under 60- och 70-talet med enkla dosimetrar av samma typ som personal på kärnkraftverk bär på sina kläder. Dessa angav astronautens exponering för hela rymdresan, vilket innebär att man inte kunde få svar på hur stor strålningen faktiskt var på månytan. Det rapporterar Science.

Det var först när Kinas sond Chang'e-4 i början av förra året landade i Kármán-kratern som den första detaljerade mätningen av radioaktiviteten utfördes. Bland en mängd instrument bär sonden med sig en ny dosimeter som mäter strålningen per timme. Den har utvecklats av tyska och kinesiska forskare, och deras studie ger positiva besked för Nasas Artemis-program såväl som för Kinas astronauter som ska göra sitt besök på 2030-talet.

Dosimetern är placerad inuti Chang'e-4 vars hölje ger ungefär samma skydd som en rymddräkt, och mätningen visar sig att astronauter på månen utsätts för en strålning som är ungefär 200 gånger så hög som exponeringen på jorden.

Nivån på månen är i själva verket bara fem till tio gånger högre av vad man utsätts för vid en flygning mellan New York och Frankfurt under tiden då flygplanet befinner sig ovanför delar av den skyddande atmosfären. Nasa har satt ett tak för hur mycket de tillåts öka risken för att dess personal drabbas av cancer – och den gränsen ligger på tre procent.

Genom att täcka över framtida månbaser med minst 50 centimeter av markmaterial, sannolikt regolit, kan astronauterna skyddas från strålningen, uppger forskarna.

Enligt den nya studien behövs dock flera åtgärder för att även skydda människor från farliga solstormar, som kraftigt kan öka strålningen på månen tillfälligt. Forskarnas förslag är att bygga en djupare placerad special-kammaren i månbasen som skyddas av tio meter vatten, vilket i sin tur kan fånga in strålningen från solstormarna. Astronauterna måste dock kunna ta sig till dessa kammare inom 30 minuter vid larm om farliga solaktiviteter.