Innovation

Brittiska spindelroboten ska utforska månen

Roboten förlitar sig på en 3D-lidar samt hd-video. Foto: Spacebit
Roboten förlitar sig på en 3D-lidar samt hd-video. Foto: Spacebit

Walking Rover är en viktig del av Storbritanniens första landning på månen som ska ske 2021. Spindeldesignen gör det bland annat möjligt för roboten att krypa in i de outforskade lavarören.

Publicerad

Privata aktörer har blivit en viktig del av dagens rymdprogram, och en av de nya entreprenörerna på banan är Pavlo Tanasyuk – grundare av Spacebit. Startupföretaget har utvecklat en spindelrobot som ska representera Storbritannien under landets första solouppdrag till månen.

Istället för hjul går Walking Rover på fyra ben, men under sin presentation på New Scientists Live Festival berättade Tanasyuk att konstruktionen kommer att leva upp till samtliga Nasa-standarder. Designen kan verka opraktisk, men spindelbenen ger en framdrivning som bland annat låter roboten utforska och samla in data om månens lavarör, något som inte varit möjligt tidigare.

Energi från batterier och solpaneler

Roboten förlitar sig på en 3d-lidar samt hd-video, och den styrs med svärmteknik. Walking Rover väger mellan 1-1,3 kilogram och hämtar sin energi från batterier och solpaneler. Den är konstruerad för att tåla månens växlande temperaturer, från 130 plusgrader dagtid till 130 minusgrader på nätterna.

Tanken är att spindeln ska skjutas upp från Cape Canaveral i Florida med United Launch Alliance Vulcan Centaur Rocket, som förlitar sig på upp till sex Blue Origin BE-4-motorer. Avfärd blir sommaren 2021, och det kommer att vara den tunga raketens jungfrutur.

Färden till månytan görs med Peregrine Lander, och där kommer Walking Rover att utforska miljön i tio dagar. Det rapporterar nyhetssajten Universe Today. Britterna blir då den fjärde nationen som placerar en rover på månen, efter USA, Ryssland och Kina.