Innovation

De vill bygga koldioxidsug i Norge – så mycket ska den fånga in

Världens hittills största DAC-anläggning, Orca, finns på Island och drivs med teknik utvecklad av schweiziska Climeworks. Foto: Arni Saeberg/Climeworks
Världens hittills största DAC-anläggning, Orca, finns på Island och drivs med teknik utvecklad av schweiziska Climeworks. Foto: Arni Saeberg/Climeworks

En ny koldioxidsug som kan fånga in upp till en miljon ton koldioxid per år kan byggas i Norge. Det blir i så fall landets första kommersiella DAC-anläggning, och en av de största i världen.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Många pratar om CCS, Carbon capture and store, alltså infångning och lagring av koldioxid. Det här är en teknik som utgår från större punktutsläpp och lämpar sig därför väl för till exempel kolkraftverk och cementindustrier. 

Men bland de som inte har den här typen av utsläpp med högre koncentrationer av koldioxid har blickarna riktats mot en slags släkting till CCS, det som kallas DAC, Direct air capture. Den här tekniken går ut på att fånga koldioxid direkt ur luften. Det är en dyrare och mer energikrävande process än CCS, men kan potentiellt hjälpa till exempel jordbruket och långväga flyg att göra något åt sina utsläpp i högre utsträckning.

Den största DAC-anläggningen i dag finns på Island och kan samla in som mest 4 000 ton koldioxid per år. Nu finns planer på att bygga en betydligt större anläggning i Norge med kapacitet att samla in upp till en miljon ton koldioxid per år.

Det är bolagen Carbon Removal, Carbon Engineering och Oxy Low Carbon Ventures som har inlett ett samarbete kring detta. Blir planerna verklighet kommer de att etablera Norges första kommersiella DAC-anläggning, där den infångade koldioxiden ska lagras för att bidra till en permanent borttagning av koldioxid från luften, enligt ett pressmeddelande.

När anläggningen kan stå klar och köra igång står inte klart.