Innovation

Leder ljus utan minsta läcka

Spiralformade vågledare, placerade i en bikakeliknande struktur, ger en supraledare för ljus. Bild: M Rechtsman
Spiralformade vågledare, placerade i en bikakeliknande struktur, ger en supraledare för ljus. Bild: M Rechtsman

Vågledare där ljuset susar förbi alla defekter och varenda foton kommer fram. Israeliska och tyska forskare har skapat en supraledare för ljus.

Publicerad

Det finns material som är hetare och nyare än andra. Dit hör topologiska isolatorer, där elektronerna på ytan susar fram utan motstånd medan resten av materialet är en isolator. Nu har israeliska och tyska forskare lyckats skapa en motsvarighet för ljus.

Tricket är en sofistikerad optisk struktur, bildad av spiralformade tunna vågledare som placerats i en bikakeliknande form.

Resultatet blir att ljuset pilar fram längs de enskilda vågledarelementen, och förblir opåverkad av ljusspridande defekter inuti materialet. Mordechai Segev vid den tekniska högskolan Technion i Israel uttrycker det som att ljuset är "topologiskt skyddat".

Enligt forskarna kan fenomenet komma väl till pass i allt från kretsar som arbetar med ljus i stället för elektroner samt för att bygga robusta kvantdatorer.

-Robustheten mot spridning och störningar gör att topologiska isolatorer för ljus blir en slags supraledare för ljus som kan spela en viktig roll i framtidens optiska kommunikation, säger Yonatan Plotnik på Technion i ett pressmeddelande.

Forskarnas resultat publicerades i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.