Innovation

”Det är inte bara startuppbolag som ska stå för innovation”

Jane Walerud Foto: Martina Huber
Jane Walerud Foto: Martina Huber

Det är inte bara startuppbolag som ska stå för innovation. Det påpekar serieentreprenören Jane Walerud inför ett möte i kväll med Innovationsrådet.

Publicerad

– Även om startuppbolagens villkor hör till mina hjärtefrågor finns det andra frågor som till och med kan vara viktigare, säger Jane Walerud lite självironiskt, men tillägger på fullt allvar:

– Startuppbolagen är inte det enda stället där det sker innovation. Det måste banne mig ske också i mellanstora och stora företag, och i offentlig och ideell sektor.

Ikväll träffar hon övriga ledamöter i Innovationsrådet – bland andra Ericssons vd Hans Vestberg, flera professorer och experter samt fem ministrar inklusive statsminister Stefan Löfven.

På agendan står diskussioner om digitalisering, innovation vid offentlig upphandling samt ett program för att stödja livsvetenskaper – medicin, bio- och medicinteknik.

Gruppen har hittills bara haft ett möte, och redan då diskuterades innovation vid offentlig upphandling, vilket regeringen enligt Jane Walerud sedan behandlat skyndsamt.

– Omkring 20 procent av Sveriges BNP är det som offentlig sektor köper. Just nu är det relativt svårt för ett nystartat företag att vinna en upphandling, och samtidigt får inte offentlig sektor de där banbrytande innovativa prylarna som den skulle vilja ha. Det borde gå att förbättra.

En annan fråga som gruppen tog upp vid sitt första möte var statligt riskkapital. Bristen på riskkapital i Sverige har i många år lyfts fram som ett problem för nya företag, men Jane Walerud anser att situationen i dag är ganska bra.

– Det finns fantastiskt mycket pengar för närvarande. För 13 år sedan, när jag började som affärsängel, var jag en av de få som investerade aktivt. Nu finns det hundratals. Det finns också mycket utländskt riskkapital, och de svenska riskkapitalbolag som överlevde it-kraschen växer och mår bra, men det finns svagheter, säger hon.

– En är att när man startar en produktfirma får man räkna med att vara utan lön i sex månader. Det är det får som klarar. En annan är riskkapital efter de första två till tre miljonerna. Mellan 5 och 15 miljoner är det svårt eftersom riskkapitalbolag inte gärna investerar mindre än 20 miljoner, helst 50 till 70.

Högst upp på listan för Jane Walerud ligger dock enklare regler för personaloptioner samt billigare och mer lättillgängligt exportstöd för småbolag.

– Jag har pratat med 100 personer i startuppbolag, och när 40 säger samma sak får man ta för givet att det är det som folk upplever som svårast just nu, säger Jane Walerud.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik

Innovationsrådet som leds av statsminister Stefan Löfven består av fem ministrar och tio företrädare för näringslivet och den akademiska världen. Rådet hade sitt första möte den 23 februari 2015.

Ola Asplund, IF Metall.

Mengmeng Du, styrelseledamot i Skandia.

Charles Edquist, professor i innovation vid Lunds universitet.

Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet.

Darja Isaksson, grundare av Ziggy Creative Colony.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso.

Jane Walerud, affärsängel.

Hans Vestberg, vd för Ericsson.

Carola Öberg, projektledare för Innovationsfabriken Gnosjö.

Från regeringen:

Stefan Löfven, statsminister.

Magdalena Andersson, finansminister.

Mikael Damberg, näringsminister.

Helene Hellmark Knutsson, utbildnings- och forskningsminister.

Åsa Romson, miljöminister.