Karriär

Felix stör ingenjörer - och gör dem till hjältar

En ingenjör som vi får möta i serien är Anna Rundgren. Hon jobbar i ett hvdc-projekt som ABB driver i Namibia.
En ingenjör som vi får möta i serien är Anna Rundgren. Hon jobbar i ett hvdc-projekt som ABB driver i Namibia.
Felix Herngren
Felix Herngren
Tobias Eriksson
Tobias Eriksson

Teknikföretagen skapar en serie tillsammans med TV4 om unga svenska ingenjörer, som gör fascinerande saker i spännande länder, med tv-kändisen Felix Herngren som upptäcktsresande.

Publicerad

Det här är ett led i det arbete som arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen bedriver för att få fler unga att välja en framtid som ingenjörer. Tidigare arbete har främst varit riktat direkt till skolelever. Nu är det dags att nå den breda allmänheten.

- Vi vill slå igenom glasrutan, göra det känt vad en ingenjör är och gör. Det är ju en sådan otrolig bredd. Lösningen på klimatutmaningen, kommunikation, transporter - allt bygger på ingenjörskonst, säger Tobias Eriksson med stort patos. Han är Teknikföretagens projektledare för ungdomskommunikation.

Serien, som heter Felix stör en ingenjör, ska börja sändas till hösten. Den är framtagen tillsammans med TV4 och produktionsbolaget DFM, som står för upplägget, medan Teknikföretagen är initiativtagare och finansiär.

- Vi vill att den ska visas i en tv-kanal som både ungdomar och deras föräldrar tittar på. Jag tror att tv är ett jättebra medium för att få upp ett intresse och bidra till en attitydförändring.

Ramhandlingen är att den teknikintresserade Felix Herngren - känd senast från Solsidan i TV 4 - åker jorden runt och träffar svenska framgångsrika ingenjörer. Det är inte en Vadskajagblinärjagblirstor-serie, det är gjort som underhållning. i ett helt nytt feelgood-format, förklarar Tobias Eriksson

- Det är lätt att hamna i en klichébild av en ingenjör som galen uppfinnare. Ingenjörerna i Felix stör en ingenjör ska vara sig själva och visa ingenjörsrollen på ett positivt och attraktivt sätt. Ingenjörer porträtteras nästan aldrig i media, men när det sker är de ofta torra.

Teknikföretagens mål på lång sikt är att få fler unga att välja en ingenjörsutbildning.

- Det kommer att bli en brist på ingenjörer, oavsett konjunkturen. Därför är kompetensförsörjning en av de viktigaste frågorna för oss som organisation, säger Tobias Eriksson.

Johan Ancker, Teknikföretagens chef för teknik och miljö, är belåten över beslutet om en ingenjörsserie.

- Vi skrattade åt det först, göra en dokusåpa som Ingenjör söker fru! Men programmen om klass 9c och Livräddarna och alla CSI gjorde att vi slutade skratta.

l Varför inte påhittade ingenjörer i någon dramaserie som i CSI?

- Det har funnits sådana uppslag, men om vi ska kunna stå bakom en sådan här satsning måste det vara verkliga ingenjörer. Jag tror att det är en av de viktigaste bitarna för att skapa engagemang, säger Tobias Eriksson.

Parallellt med tv-serien kommer Teknikföretagen genomföra en rad andra aktiviteter, bland annat i sociala medier, webben och direkt ute på skolor för att öka genomslagskraften.