Välj rätt videobakgrund – och stick ut under intervjun

2020-09-14 08:01  
En digital bakgrund kan fungera som en källa till igenkänning och gemensam nämnare med rekryteraren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare råd vid videointervjuer har betonat vikten av en neutral bakgrund för att inte distrahera rekryteraren. Men i takt med att intervjuer på distans blivit allt vanligare kan hemmets rekvisita bli ett ess i rockärmen.

Val av klädsel har länge varit den enda möjligheten att förmedla lite av sin personlighet och göra ett gott intryck under en videointervju. Men enligt flera experter som nättidningen Fast Company talat med kan det vi väljer att visa upp bakom kameran tjäna samma syfte, och till och med förstärka våra kvaliteter. Men trots att digitala samtal blivit det nya normala bör detta utrymme hanteras med viss försiktighet:

Rätt bakgrund för rätt jobb

Är du osäker är det bäst att ha en neutral bakgrund, men vissa noggrant utvalda föremål kan vara värda att ha med under senare intervjuomgångar när du fått en bättre känsla för företagskulturen och kan anpassa dig efter den. Här är det viktigt att tänka på om du intervjuas för ett traditionellt företag, som kanske är lite mer strikt, eller om du söker jobb på en mer avslappnad eller kreativ arbetsplats. Skräddarsy bakgrunden utifrån roll, bransch och leta efter ledtrådar i sociala medier eller på företagets webbplats.

Läs mer: Tipsen för att hålla företagskulturen vid liv under distansarbetet

Källa till fördomar

Trots mer distansarbete och vana vid sammanblandning av arbete och hem kan det kännas obekvämt att föra in privatlivet i ett professionellt sammanhang. Och liksom klädsel kan bli ett hinder, finns även en risk att rekryterare och chefer påverkas negativt och lägger in egna värderingar baserade på hemmiljön.

Digitala bakgrunder

Förutom utvalda saker i hemmet kan digitala bakgrunder bli en möjlighet för jobbkandidater att visa upp sin personlighet, kreativitet och sitt personliga varumärke. En digital bakgrund kan fungera som en källa till igenkänning och gemensam nämnare med rekryteraren. Rätt använd kan relevant rekvisita därför bli ett sätt att framöver bli ihågkommen och sticka ut under en videointervju.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap