Våga säga nej − och få en snabbfil i karriären

2019-03-11 11:50  
Prioritering är viktigt – det gäller att inte tappa fokus på de egna målen. Foto: Rafal Rodzoch

Tar du ständigt på dig extra arbetsuppgifter, men upptäcker att det inte belönas? Då är det dags att lära sig konsten att säga nej.

Kanske blir du lite glad och stolt över att chefen valt ut dig för att jobba med ett sidoprojekt. Samtidigt oroar du dig för hur extraarbetet ska pressas in ett redan späckat schema. Efter några sena kvällar och helger är du klar och chefen nöjd. Belöningen blir ännu ett projekt, och så fortsätter det utan chefer högre upp har en aning om att du har gjort jobbet.

Läs mer: Dålig möteskultur väcker heta känslor − så kan slösmöten undvikas

I en sådan situation är det dags att se upp, menar företagsledaren och rekryteraren Jack Kelly i en artikel i Forbes. Merarbete innebär nämligen att du tappar fokus på egna mål och hur de ska nås. Distraherande arbetsuppgifter bör därför undvikas.

– Vi lever i en tid där människor tycker att det är coolt att ha mycket att göra. Att vara upptagen likställs med att vara produktiv. Men det är två olika saker, menar Jack Kelly.

”Säg artigt nej till chefen”

I exemplet ovan hjälper du chefen utan att det har en tydlig effekt på din egen karriär. Därför är det viktigt att lära sig att säga nej.

– Säg artigt nej till uppgifter som fjärmar dig från vad du behöver lära dig för att avancera i karriären. Om du är programmerare är allt arbete som avlägsnar dig från programmering förlorad tid, och du hamnar då efter dina kollegor.

Läs mer: Hon är ingenjören som är mästare på att bygga team

För att fokusera bättre bör du ta reda på vad som är viktigt för ditt karriärmål. Gör sedan upp en plan för hur du ska nå dit. Detta medför att du kan ta dig an vissa projekt och välja att jobba med chefer som kan hjälpa dig att avancera.

– Det låter kallt och beräknande, och det är det också. Men det kommer att skilja ut dig från mängden. Är du för upptagen blir det som att springa runt som en hamster i ett hjul. Är du däremot fokuserad kommer allt att peka i rätt riktning, skriver Jack Kelly.

Tre tips för att fokusera på det viktiga

Andra positiva effekter av att säga nej är att stå upp för sina principer och visa integritet. Här är några sammanfattande tips som kan ge dig en snabbfil i karriären:

  • Se över ditt arbete och bestäm vilka projekt som är relevanta för din framtida utveckling. Sätt dem högst på prio-listan.
  • Hitta ett sätt att delegera eller undvik andra projekt.
  • Finjustera ditt fokus för att skaffa så mycket erfarenhet och kunskap inom ditt område som möjligt.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap