Nätverk skyddar hotade akademiker

2016-03-23 10:17  
Helena Lindholm, prorektor vid Göteborgs Universitet. Foto: Göteborgs Universitet

Vid Göteborgs universitet finns två forskare som får skydd via nätverket scholars at risk. En svensk sektion har startat för att skydda världens hotade och trakasserade akademiker.

Tolv lärosäten har nu bildat en svensk sektion av det internationella nätverket scholars at risk. Målet är att akademiker som utsätts för hot eller trakasserier ska kunna få skydd som gästforskare hos medlemmarna. I världen är fler än fyrahundra olika universitet och högskolor anslutna.

– Akademisk frihet är en grundbult för den verksamhet som bedrivs vid universitet och högskolor. Fler och fler forskare utsätts för hot och det här är ett sätt för oss att ta ansvar, säger Helena Lindholm, prorektor vid Göteborgs Universitet.

De är det första lärosätet i Sverige som har tagit emot forskare via nätverket, två personer från Syrien respektive Pakistan.

– Hotet mot personen från Syrien är mer generellt och kopplat till kriget. När det gäller personen från Pakistan är det kopplat till hens forskning, säger Helena Lindholm. Mer än så vill hon inte berätta om de två forskarna.

Forskarna stannar initialt i ett år, efter den tiden undersöker nätverket om hotet kvarstår. Då får forskaren lämna in en ny ansökan för att komma till ett annat universitet. Forskarna som ansöker om skydd via nätverket håller på med alla typer av forskning, berättar Helena Lindholm. Ofta handlar hoten om att antingen forskningsresultaten eller forskaren själv uppfattas som misshagligt av styrande regimer av totalitära slag. Flest ansökningar kommer från Iran, men ansökningarna från Syrien och Irak ökar i snabb takt. Det kommer också ansökningar från vissa afrikanska länder, såsom Etiopien.

– Det har också börjat komma ansökningar från Turkiet eftersom där finns ett ökande hot mot yttrandefriheten, säger Helena Lindholm.

Ytterligare två forskare är på väg att få fristad vid Göteborgs universitet och i Skåne har Lunds universitet och Malmö högskola gemensamt tagit emot en forskare från Syrien.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap