Utbrändhet kan spåras med tops

2018-06-18 12:03  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Ett enkelt salivtest kan avgöra om en person är överdrivet stressad eller på väg att gå in i väggen, enligt en ny studie.

Med hjälp av en vanlig topsning kan man avgöra hur höga nivåer av stresshormonet kortisol en person producerar. Om testet utförs vid flera tillfällen under en arbetsdag är det mer tillförlitligt än till exempel blodprover, enligt studien.

Den har utförts av forskare vid Österrikes myndighet som hanterar sjukvårdsförsäkringar och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

Läs mer: Psykolog: Vi tål mer stress än vi tror

Hos personer som lever under normal stress stiger kortisolnivåerna på morgonen, för att sedan avta gradvis under dagen. Hos stressade personer är nivåerna mycket högre och i värsta fall kan hormonet produceras under en hel dag.

Läs mer: Tipsen: Så lämnar du jobbet på jobbet

Med salivtesterna kan man identifiera vilka personer som lider högst risk att bli utbrända och behandla dem i förebyggande syfte, enligt forskarna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap