Uppför dig på jobbet så sover du bättre

2018-04-26 06:00  
Foto: Andriy Popov / Alamy

Den som ofta beter sig illa på jobbet kan drabbas av sömnlöshet eftersom de ligger vakna och grubblar över det på kvällen. Det konstateras i en ny studie som publicerats i The Journal of Applied Psychology.

En studie visar att det inte bara är faktorer som hög arbetsbörda, stökiga skrivbord eller organisationsförändringar som skapar arbetsrelaterad stress, skriver Business Insider som skriver om studien.

Även hur vi själva uppför oss mot våra kollegor har betydelse. Att bemöta andra på ett bra sätt ger självklart positiv respons och fler karriärmöjligheter, men det ger också bättre nattsömn.

Enligt undersökningen är det nämligen vanligt att den som har uppfört sig dåligt på jobbet sedan ligger vaken i sängen hemma på kvällen och grubblar över sitt beteende, vilket i slutänden leder till sömnproblem.

I studien som utfördes på universitetet i Iowa tillfrågades 600 yrkesarbetande i USA och i Kina om hur de beter sig på arbetet och hur de sover på nätterna.

Läs mer: Rapport visar: Allt fler granskar sin chef på nätet

Under en tiodagarsperiod fick de rapportera när de uppträdde olämpligt på jobbet, med ilska, aggression, skvaller och genom att skylla ifrån sig. De rapporterade också hur de mådde efter arbetsdagen och hur de sov på natten. Studien visar att ju sämre de betedde sig på arbetet desto mer tänkte de på jobbet på kvällen, vilket leder till insomningssvårigheter och sämre sömn.

Forskarna drar även slutsatsen att det lönar sig för chefer att få medarbetare att uppföra sig bättre på jobbet.

– Den som inte får tillräckligt med sömn är mindre engagerad och produktiv och dessutom löper en större risk att bli skadad, säger Zhenyu Yuan, en av forskarna på universitetet i Iowa.

Karin Myrén

Mer om: Sömnbrist Sömn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap