Unga kvinnors drömyrke: Ingenjör

2017-05-24 11:12  
Foto: Alamy

Ingenjör, projektledare och entreprenör. När dagens unga kvinnor listar drömjobben så lockar det tekniska. Det framgår i en ny arbetslivsundersökning.

Ingenjörsyrket är mansdominerat och har länge haft svårt att locka till sig kvinnor. På vissa utbildningsinriktningar har andelen ansökande kvinnor knappt legat över tio procent. Men det börjar bli ändring på det. I höstas hade KTH, Linköpings tekniska högskola och Luleås tekniska universitet rekordmånga kvinnliga sökande.

Faktum är att ingenjör kommer på en stark förstaplats när kvinnor i åldern 18-29 får välja sitt drömjobb. Detta följt av projektledare och entreprenör. Det framgår i en arbetslivspanel genomförd av Manpower.

En stor skillnad hos unga jämfört med äldre kvinnor är just drömmen om att bli ingenjör. Bland äldre kvinnor är drömjobbet istället administratör eller författare. Så på den här punkten liknar unga kvinnors karriärsönskemål männens.

Läs mer:

Läs mer: Testet ökade antalet kvinnliga sökande

I dagsläget ligger andelen kvinnliga studenter på ingenjörsutbildningarna kring en tredjedel, vilket är en markant förbättring jämfört med hur det såg ut för tio år sedan. Enligt Teknikföretagen är runt var femte ingenjör i arbetslivet en kvinna, men rekordsiffrorna från skolorna höjer förhoppningarna om att andelen ska bli jämnare framöver.

Och det behövs ingenjörer – företag inom vissa segment har redan i dag svårt att rekrytera kompentent personal, och enligt beräkningar från Statistiska centralbyrån kommer det inte bli bättre med åren. 2030 beräknas bristen på ingenjörer ligga på runt 30 000.

Om undersökningen: 4 793 personer deltog i Manpowergroups arbetslivspanel. Panelen utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.

Felix Björklund

Mer om: Rekrytering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap