Tupplur på jobbet piggar upp: ”Viktigt för din hjärna”

2020-02-24 16:37  
Enligt sömnforskaren kan en kort tupplur under lunchrasten minska sömnbrist. Foto: Rafal Rodzoch / TT

I Japan erbjuder företag sovplatser på arbetsplatsen för att trötta medarbetare ska kunna ta en tupplur under lunchen.

Flera företag i Japan erbjuder tupplursrum för att komma till rätta med sömnbrist, rapporterar Vetenskapsradion. På it-företaget GMO Internet med 3 000 anställda installerades 30 vilstolar i konferensrummet för åtta år sedan.

Inspirationen var studier vid den amerikanska rymdorganisationen Nasa som visat att en ”powernap” höjde produktiviteten bland piloter och astronauter.

Hälsoeffekterna av tupplursrummet har inte undersökts, men enligt företagets talesperson Sae Takahashi tycks särskilt småbarnsföräldrar uppskatta sovpausen.

Kort tupplur på lunchen kan minska sömnbrist

Enligt sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet kan en kort tupplur under lunchrasten minska sömnbrist. Han anser att det japanska konceptet borde testas även av svenska arbetsgivare.

– Jag tycker att det är jättebra att de gör detta. Man ska uppmuntra sina medarbetare, yes ta dina ”timeouts” det är väldigt viktigt för dig, för din hjärna, starta om, återhämta sig, att vila, säger han till Vetenskapsradion.

Läs mer: Sömnbrist kan leda till sämre hjärnhälsa

Men han varnar också för att vissa nästan kan bli besatta av att kontrollera hur de sover via sömn-appar. För dem skulle ett tupplursrum kunna leda till ökad stress.

– Folk kanske också känner sig pressade, jag måste utnyttja tuppluren på bästa sätt annars underpresterar jag också här, säger Christian Benedict till Vetenskapsradion.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap