Karriär

Tobii-ingenjör hyllas: ”Vi hade inte klarat det utan Gunnar”

Gunnar Troili. Foto: Tobii
Tobiis teknik finns i många produkter – som exempelvis vr-headsetet Vive Pro Eye från HTC. Foto: HTC

Tobii blev en svensk gigant på eyetracking och ingenjören som skrev de första kodraderna heter Gunnar Troili. Nu prisas doldisen – och får träda fram i rampljuset.

Publicerad

Sagan om den lilla svenska startupen som blev världsledande på ögonspårning, med en omsättning på över 1,3 miljarder kronor och omkring 1 000 anställda – den har vi hört om många gånger. Men när historien om Tobii berättas brukar den sakna en av hjältarna.

Namnet Gunnar Troili syns nämligen sällan i sammanhanget. Algoritmutvecklaren som blev företagets utvecklingschef och som har varit på Tobii i 18 år – lika länge som företaget har funnits.

Nu har det blivit ändring på det, när stiftelsen Skapa på Moderna Museet i Stockholm på torsdagkvällen delade ut det nyinstiftade priset Skapa-förebild till Gunnar Troili.

Syftet med priset – som delas ut till minne av innovatören Leffe Smith – ”är att prisa hjältarna bakom kulissen. Personer utan vars outtröttliga engagemang och driv i en utvecklingsprocess inte hade varit möjlig.”

Utöver heder och ära innebär priset att Gunnar Troili får 100 000 kronor av Skapa.

– Gunnar har varit med från början och byggt våra produkter och varit helt instrumentell för vår kärnteknik och för vår företagskultur. Vi skulle inte ha klarat det utan Gunnar, sa John Elvesjö, medgrundare av Tobii, i samband med att Gunnar Troili tog emot utmärkelsen.

Grattis! Hur känns det här?

– Det är roligt såklart. Jag vet att John nominerade mig. Att han såg det priset och tänkte på mig kändes som ett tack från honom.

Du har jobbat på Tobii sedan 2001. Hur hamnade du hos företaget?

– Jag hade läst teknisk fysik på KTH och pluggade med två av de tre grundarna. De behövde någon som kunde jobba med att realisera idén om eyetracking och letade bland sina studiekamrater. Jag tyckte att det skulle bli kul att börja på en startup för att sedan börja jobba på riktigt, haha.

Att starta ett teknikbolag med fokus på programvara strax efter millennieskiftet var naturligtvis förenat med viss risk, bara några månader efter it-kraschen. Men Tobii fick ut en produkt på marknaden, och fick lönsamhet i bolaget, nästan omgående.

– Vår första kund var ett österrikiskt universitet som köpte vår produkt mot förskottsbetalning och leverans tre månader senare.

Det var modigt av dem.

– Det var inte bara modigt, det var bra sålt också. Men de fick hemleverans, Henrik Eskilsson (företagets vd) körde ner på sin sommarsemester 2002 med ett hårdvarusystem, algoritmer och mjukvaruapplikationer.

Du började som algoritmutvecklare. Vad innebär den rollen på Tobii?

– På den tiden gjorde jag alla algoritmer för alla våra affärsområden. Vi har ett seende system och tar de bilder vi får från sensorer och omvandlar dem till signaler. En signal kan handla om var någonstans på skärmen användaren tittar. Det kan också vara hur öppet användarens öga är eller hur stor pupillen är. Utmaningen med algoritmerna är att få tekniken att fungera på alla personer i alla miljöer hela tiden.

Vilka situationer är knivigast?

– På personnivå kan det handla om personer som har hängande ögonlock, mycket mascara eller kanske vissa former av glasögon. Svåra miljösituationer kan vara starkt solljus, att användaren sitter i konstiga vinklar eller är långt bort.

Men Tobiis inställning är att systemet ska lösa de problemen åt användaren?

– Ja. Plug-and-play var något vi tidigt bestämde oss för. Det har varit en väldigt lyckosam approach. Det fanns konkurrenter där du måste ställa in allt själv, mer riktat mot forskare. Men vi hade även konsumentmarknaden i åtanke.

Vilken var den första algoritmen du skrev?

– Jag minns inte riktigt, men jag vet att det tidigt handlade om att hitta ögon i bilder. Jag lade extremt mycket tid på det.

Och vilken var den senaste?

– Oj, det var tio år sedan jag skrev något mer avancerat.

Det har förstås en förklaring: sedan tio år är Gunnar Troili utvecklingschef på Tobii Tech.

Saknar du tiden som algoritmutvecklare?

– Jag tycker om problemlösning och det var ett roligt sätt att lösa problem. Så det var inget självklart karriärbeslut att bli chef, men John (Elvesjö) utmanade mig att ta den rollen. Och det har jag aldrig ångrat, det är extremt roligt.

Har ni löst alla utmaningar nu?

– Haha, nej, en utmaning är hur man miniatyriserar tekniken, det kommer alltid att gå att bli bättre. Och ger sensorn fler förmågor. Till exempel att vi inte bara kan se var användaren tittar, utan också hur huvudet roterar och använder tekniken för identifikation. Vi forskar och utvecklar användarupplevelser baserat på dessa signaler.

Vad krävs om man vill jobba hos Tobii?

– Man ska ha ett stort driv. En vilja att själv kunna bidra till att vi når framgång. Man ska vara prestigelös, vilja lyckas tillsammans och vara riktigt smart.

Vilka kompetenser efterfrågar ni?

– Det som är så roligt här är att vi har väldigt många olika kompetenser, allt från ux-designers, olika mjukvarulager och maskininlärningsspecialister, hårdvarukonstruktörer och jobbar med optiska system. Vi har ju till och med tagit fram egna kiselkomponenter.

Gunnar Troili

Ålder: 40.

Bor: Danderyd.

Yrke: Utvecklingschef på Tobii Tech.

Utbildning: Teknisk fysik på KTH.

Aktuell: Vinnare av det nyinstiftade priset Skapa-förebild.