Karriär

Tjejer inspireras till ingenjörsyrket

Introduce a Girl to Engineering Day arrangeras för fjärde året, och har fått med sig en stor del av teknikbranschen. I år deltar för första gången Volvo Cars.Foto: Volvo
Mikaela Sjölund.

Den 23 mars hålls Introduce a Girl to Engineering Day på 80 olika teknikföretag i Sverige. Organisationen Womengineer håller i projektet med syftet att unga tjejer ska få en inblick i vad det kan innebära att jobba som ingenjör.

Publicerad

En dag om året anordnas projektet Introduce a Girl to Engineering Day (IGEday) av organisationen Womengineer. Organisationen startades av kvinnliga ingenjörer med syftet att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer. Målet är att det ska examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer 2030.

Enligt Womengineer är ingenjörsyrket mansdominerat och svårdefinierat. Den 23 mars får tjejer en möjlighet att förstå vad ingenjörer faktiskt gör. Första gången IGEday hölls 2014 deltog 300 tjejer i åldrarna 12–19 år och 13 företag ville vara med i projektet. I år väntar omkring 80 företag på att visa upp arbetsplatsen för 2 200 tjejer. Nytt för i år är att projektet anordnas i Sveriges alla län.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här