Tipsen för att klättra på karriärstegen

2020-03-16 07:15  
Foto: Agnieszka Olek

Sugen på att avancera på jobbet? Visa din potential genom några strategiska drag.

Om ditt mål är att ta ett kliv upp i företagshierarkin bör du se till att din chef och resten av ledningsgruppen uppfattar dig som en person med stor potential. Om du inte är säker på att du redan är på deras radar finns några sätt att nå dit, skriver Fast Company i en artikel:

Var tydlig

Ofta tror anställda att de vet vad deras chefer och företagsledning vill ha, men dessa antaganden kan leda fel. Var därför tydlig när du kommunicerar dina mål med din chef och, om möjligt, företagets ledningsgrupp. Be om råd hur du kan nå målen. Det är vanligtvis ett av de snabbaste sätten att bli uppmärksammad.

Observera

Många ledtrådar om vad din chef och företaget värderar finns om du vet var du ska leta. Notera vilka vanor och beteenden ledarna runt dig har. Lägg också märke till hur du kan göra din chefs liv lättare. Om du kan lösa problem, och därmed visar att du förstår andra människors behov, bygger du upp förtroende och visar ledarskap.

Läs mer: Så stärker du din image på jobbet

Träffas regelbundet

Se till att träffa din närmaste chef regelbundet, särskilt när det går bra för dig. Du får då en chans att prata om positiva saker och dina prestationer. Om du däremot har ett problem, se till att ha några lösningar med dig till mötet. Det visar att du har tänkt igenom frågan och har idéer som bidrar till teamet.

Agera som en ledare

Oavsett var du befinner dig i företagshierarkin kan du alltid hitta sätt att vara ledare. Du bör inte vara påträngande eller överskrida din roll, men om du närmar dig ledarskapet genom att hjälpa andra att bli bättre och utvecklas, vinner du förtroende och sticker ut.

Ta saker i egna händer

Om du upptäcker att du saknar vissa kunskaper bör du vidta åtgärder. Om du behöver vässa din ledarskapsförmåga, förbättra kommunikationen eller skaffa annan nödvändig ledarkompetens har kanske ditt företag en utbildning, eller så kan du vända dig till externa utbildare. Det är alltid en bra idé att lära sig mer.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap