Storasyster viktig om lillasyster ska bli ingenjör

2018-09-05 11:02  
Arkivbild på en forskare på KTH. Foto: Jörgen Appelgren

Äldre syskon fungerar ofta som förebilder när småsyskon väljer utbildning – och när det kommer till kvinnor på traditionellt mansdominerade utbildningar spelar storasystrar en särskilt viktig roll, visar en ny avhandling.

Yngre syskon väljer gärna samma utbildning som sitt äldre syskon – men en ny avhandling visar att tendensen är ännu starkare hos lillasystrar vars storasystrar gått en traditionellt mansdominerad utbildning i naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap eller matematik.

– Jag tror att det har med själva utbildningen att göra, att den är så starkt mansdominerad med så procentuellt sett få kvinnor, säger Roujman Shahbazian, doktor i sociologi vid Stockholms universitet och den som ligger bakom avhandlingen.

Läs mer: Stor enighet om att utbilda fler ingenjörer

Hans forskning baseras på omfattande data över alla Sveriges tvåbarnsfamiljer där det yngsta syskonet föddes någon gång mellan 1960 och 1980, det äldsta syskonet föddes senast 1980 och där båda har någon form av högre utbildning.

– En möjlig förklaring kan vara att man som lillasyster blir mer influerad när ens äldre syster bryter könsnormerna och ändå väljer att gå utbildningen.

Viktigt med förebilder

Shahbazian har kontrollerat för andra tänkbara faktorer som kan påverka, till exempel socioekonomisk bakgrund och föräldrarnas yrkesval och sambandet kvarstår.

– Det här visar hur viktigt det är med förebilder, att det finns såväl kvinnliga ingenjörer som manliga sjuksköterskor. För även om vi lever i ett relativt jämställt samhälle så innebär det inte att det inte finns könsnormer.

Läs mer: Ingenjör drömjobbet för svenskar

För lillasystrar med storebröder som gått traditionellt mansdominerade utbildningar är tendensen svagare. Så även för lillebröder vars storebröder läst teknik, naturvetenskap, ingenjörsvetenskap eller matematik.

– Förmodligen på grund av att det är så många killar som väljer de här utbildningarna ändå, säger Shahbazian.

Stödfunktion

TT: Förutom rollen som förebild – hur påverkas småsyskon av storasyskons utbildningsval?

– Mer forskning behövs för att bena ut vilka mekanismer som ligger bakom. Men faktorer som konkurrens kan spela in, vid sidan om stödmekanismer. Det faktum att storasyskon kan stötta, vägleda och inspirera i utbildningsval har lyfts fram i tidigare kvalitativa studier, säger Shahbazian.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap