Karriär

Spelvärlden visar vägen för distansundervisning på Chalmers

Biträdande professorerna Ulf Gran och Andreas Isacsson förbereder en interaktiv distanslektion i fysik. Foto: Mia Halleröd Palmgren/Chalmers
På Chalmers används nu avancerad utrustning från spelvärlden för att förbättra undervisningen för studenterna. Foto: Mia Halleröd Palmgren/Chalmers

Fysiklärare på Chalmers har tagit ett nytt grepp för att förbättra undervisningen för studenter som pluggar hemifrån. Inspirationskällan är tekniska lösningar inom e-sporten.

Publicerad

När professionella e-sportare tävlar i datorspel livesänds ofta arrangemangen online. Olika tekniska lösningar gör att följare kan se alla detaljer i spelet och även interagera med spelarna.  

Spelvärldens strömmade tävlingar har inspirerat två fysiklärare på Chalmers att bygga två specialutrustade studior för att göra online-undervisningen så bra som möjligt för studenterna. Här finns exempelvis flera webbkameror, en avancerad videokamera, en specialanpassad dator och trådlösa mikrofoner.  

– Vi insåg snart att vi kunde dra nytta och lärdom av den expertis och de tekniska lösningar som under lång tid byggts upp av professionella e-sportare för att skapa en distansundervisningsstudio, säger Andreas Isacsson, biträdande professor vid institutionen för fysik i en artikel på Chalmers webbplats.

Konceptet innebär att omställningen till distansundervisning har blivit mindre arbetskrävande för lärarna, och intresset för att sända föreläsningar från de nya studiorna har varit stort sedan höstterminens start.  

Kursutvärderingar visar att även studenterna uppskattar den nya föreläsningsformen.