Spela dig till drömjobbet

2017-05-03 17:17  
Foto: Blizzard Entertainment

Är dataspel ett meningslöst tidsfördriv – eller en källa till framgång? Vissa spel kan faktiskt utveckla värdefulla egenskaper.

Det framgår i en ny studie från Missouris tekniska universitet.

”Sluta spela dumma dataspel och skaffa dig ett jobb”. Sedan introduktionen av Pong 1975 har irriterade föräldrar säkerligen yppat meningen mer än en gång. Men tänk om ”dumma spel” faktiskt hjälper till att få jobb.

I en ny studie har det framkommit att World of Warcraft-spelare (WoW) som var framgångsrika i ”gruppräder” även har kvalitéer som uppskattas i verkligheten.

Forskare vid Missouri University of Science and Technology studerade 288 WoW-spelare som i snitt spelade åtta- och jobbade 38 timmar i veckan. I undersökningen ställdes 140 frågor som rörde allt från vad som var motiverande, till hur man kommunicerade – samt personlighetsfrågor. Resultaten från dessa frågor jämfördes sedan med spelarnas WoW-karaktärers statistik.

Målet var att försöka se om samarbete och kvalitéer i den virtuella världen skulle gå att översätta till verkligheten, och spelarens personlighet.

 Och man hittade korrelationer – inte minst när det kom till hur bra man agerade i grupp, samt till hur tekniskt kunnig man var som person. Undersökningsresultaten innebär att spelandet faktiskt kan hjälpa till med att utveckla positiva egenskaper.

– Jag gillar idén att det finns vissa aspekter av spelande som hjälper till och stärker en person. Och att dessa egenskaper kan överföras till arbetsplatsen. Den här undersökningen visar det, säger Elisabeth Short som ledde studien.

Felix Björklund

Mer om: Spel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap