Skaffa en mentor för nästa steg i karriären

2018-05-14 14:47  
En erfaren mentor kan ge stor hjälp till den som snabbt vill utvecklas i sitt jobb. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy

Att ha en mentor är ett fantastiskt sätt att utvecklas. Det säger Charlotta Wikström som har skrivit boken Vinnande mentorskap. I tidningen Chef tipsar hon om hur man gör för att skaffa sig en mentor.

Charlotta Wikström har lång erfarenhet av att arbeta med ledarskap, och hon kallar mentorprogram för ett modernt lärlingskap som är billigare och mer tidseffektivt än traditionella kurser.

– Att befinna sig i dialog med en klok, erfaren och mogen person, någon som du kan fråga om råd och prata med om allt – från små vardagsbekymmer till stora sammanhang – är så häftigt, säger hon.

Först och främst gäller det att våga fråga. Strunta i att det kanske känna motigt. De flesta blir smickrade över att bli tillfrågade, hur högt uppsatta och upptagna de än är. De tycker att det är kul att hjälpa de yngre och ge lite tillbaka efter ett långt yrkesliv.

Läs mer: Så får du idéerna att spruta

Fråga i första hand någon som finns någorlunda nära. Inventera ditt nätverk. Det kan vara en erfaren kollega, en bekant du respekterar eller kanske en släkting som arbetar inom ett område du kan relatera till. Annars kanske du har en entreprenör eller företagsledare som förebild?

– Det handlar väldigt mycket om att ta egna initiativ, säger Charlotta Wikström till tidningen.

Men innan du tar den kontakten, tänk igenom vad du vill uppnå. Vilka styrkor vill du att din mentor har? Vad vill du stärka hos dig själv? Vilka frågor har du behov av att diskutera?

När du har fått kontakt med en person som vill vara din mentor och som det stämmer med är det dags att lära känna varandra. Charlotta Wikström rekommenderar att ses en gång per månad under ett år. Det brukar vara lagom för att hinna få insikt om hur man går vidare, och det hinner inte bli för ”trögsnackat”.

Därefter kan man ha kontakt vid enstaka tillfällen om det händer något speciellt.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap