Så undviker du att få en psykopat på jobbet

2017-02-24 15:46  

Jobbar du på ett företag med minst 50 anställda är risken stor att det finns en psykopat bland er. Det hävdar författaren och mentala tränaren Christina Davisson. ”Genomför aldrig anställningsintervjuer ensam”, säger hon som tips.

När ett företag får in en person med psykopatiska drag i verksamheten är det som att bli angripen av en parasit. Därför gäller det att göra allt för att det inte ska ske, anser Christina Davidsson.

Att hävda att chefen är psykopat låter som något man bara slänger ur sig. Men Christina Davisson, som skrivit en bok i ämnet, säger att hon genom åren har hjälpt många företag som råkat ut för dem. Psykopater brukar dras till tjänster som ger dem makt, exempelvis projektledarroller eller teamledare. De strävar efter att bli högsta chefen och det är på den positionen man hittar de flesta, enligt Christina Davisson. Mest män, de är fem gånger fler än kvinnorna, säger hon.

Christina Davisson varnar för att psykopatens agerande kan leda till kompetensflykt, kvalitetsförsämring och produktionsbortfall.

– Psykopaterna tycker att de har rätt att ta för sig av saker utan att bjuda igen och att företagets pengar är deras egna som de kan göra hur de vill med.

För hr-chefen som ska rekrytera till en nyckel­roll gäller det att verkligen tänka igenom vilken sorts person företaget söker för att lättare känna igen och sålla bort personer med oönskade personlighetsdrag.

Läs Christina Davissons svar på läsarkommentarerna till denna artikel här!

Christina Davisson anser att man aldrig ska genomföra anställningsintervjuer ensam. Helst bör det vara flera personer, en som enbart lyssnar på vad som sägs, en annan som iakttar kroppsspråket för att bedöma om det stämmer med det som sägs.

– Ställ frågor om saker som psykopaten inte kan något om: samarbete och andra mjuka frågor, som trivsel och teambuilding.

Dessa personer reagerar inte på att se någon rädd eller ledsen och tycker inte heller att det är motbjudande att skada, såra eller skrämma, förklarar Christina Davisson. De söker snarare efter dina svaga sidor för framtida bruk.

Christina Davisson råder den som ska anställa en ny person att noga gå igenom cv:t.

– En psykopat ljuger om allt som går att ljuga om. Referenser, tidigare arbetslivserfarenhet, forskningsresultat. Gå igenom dokumenten och fråga dig om de verkar äkta. Kolla upp om referenserna verkligen existerar.

Psykopater kan vara hämndlystna och lurpassa i flera år – för att slå till när du är som mest sårbar. Den som inte samarbetar på psykopatens villkor dumpas eller tvingas till reträtt genom hot, utfrysning och trakasserier.

– Om man ska generalisera vill psykopaten skada dig, din karriär, prata bakom din rygg och hänga ut dig om ni har blivit ovänner, säger hon.

Läs fler nyheter om ledarskap och arbetsmiljö hos Ingenjörskarriärs systertidning Arbetarskydd!

Så känner du igen en psykopat

• Ger ett första intryck som är lite för bra för att vara sant.

• Personens bakgrundshistoria verkar spännande, men lite osannolik.

• Ögonkontakten är närgången och granskande.

• Vill gärna höra vad du tycker om jobbet, gärna negativt skvaller.

• Bryter löften och kommer med ursäkter och bortförklaringar och struntar i hur du tar det.

• Talar gärna om sin egen förträfflighet, men visar mediokert resultat.

Källa: Boken Har du en psykopat på jobbet? av Christina Davisson

Också narcissistiska psykopater finns

Narcissism är en personlighetsstörning precis som psykopati. Ibland kan de båda störningarna vara kombinerade.

En narcissistisk psykopat…

• … är karismatisk, men sjukligt självupptagen. Blir snabbt uttråkad om någon annan får uppmärksamhet.

• … anser sig ha unika talanger men överskattar grovt sin förmåga.

• … är skicklig på att marknadsföra sig själv men oansvarig när det gäller att hantera pengar.

• ... är arrogant och titelsjuk och skryter gärna om sina fina kontakter.

• … är otrygg och har dålig självkänsla.

Källa: Christina Davissons bok Har du en psykopat på jobbet?

Lena Gunnars

Mer om: Chefer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap